Landgoed Middelblok

gouderak • Het eerste landgoed nabij de IJsseldijk bij Gouderak is in aantocht. Aan het Middelblok 79 verrijzen straks drie villa's en een park van bijna 6 hectare. Het overige deel wordt ingericht voor natuur en recreatie. Na de bouwwerkzaamheden komen er wandelpaden.

De gemeenteraad van de Krimpenerwaard ging afgelopen week akkoord met het collegevoorstel om het voormalige agrarisch bedrijf om te vormen tot een landgoed. Het is het resultaat van tien jaar overleg over de herbestemming van de bedrijfsgebouwen en droogschuren, die vanwege het veenweidepact moesten plaatsmaken voor natuurwaarden. De veehouderij is inmiddels verhuisd naar Lekkerkerk. De wijziging van het bestemmingsplan maakt het mogelijk om de regeling 'ruimte voor ruimte' te benutten.

Het nieuwe landgoed wordt opengesteld voor publiek via een aan te leggen wandelroute. Om de privacy van omwonenden te garanderen, worden wandelpaden direct achter woningen uitgesloten. In het bestemmingsplan wordt opgenomen dat deze achter De Bakwetering mogen worden aangelegd. Een indiener van een zienswijze stelde dat er bij de voormalige steenfabriek een stortplaats was gesitueerd, maar bodemonderzoek heeft geen vervuiling uitgewezen.