• De grondleggers van 'Hoeve Antonia'.
• De grondleggers van 'Hoeve Antonia'. Foto: Adri Verhoeven

Hoeve heeft na 100 jaar alsnog naam

benschop • Na ruim honderd jaar is de boerderij aan Benedeneind NZ 362 in Benschop meer dan alleen een nummer.

Zaterdag hebben de oorspronkelijke bewoners, Antonia Verwey en Willem Oskam, de naam van hun boerenhoeve prijsgegeven. Het stel, gehuld in kleding van rond 1916, was voor deze gelegenheid weer even teruggekeerd naar het heden. Samen met de huidige bewoners, Bert en Joke de With, kleinzoon van een kleinzoon van het stel, waren vele nazaten aanwezig om dit speciale moment mee te vieren.

Huidige bewoonster Joke liep al langere tijd rond met het idee om hun boerenhoeve een naam te geven. "De meeste boerderijen hier hebben een naam en waarom die van ons niet? Het was alleen de vraag welke naam het moest worden", aldus Joke.

Al spittend in de archieven kwam een logische suggestie daarvoor eigenlijk vanzelf bovendrijven. Antonia, de jongste dochter van de grondleggers, bleek een belangrijk aandeel op het boerenbedrijf en in de familie te hebben gehad. Haar naam wordt ook nu nog, dus tot in de vierde generatie, veelvuldig als vernoeming gebruikt. Dus 'Antonia Hoeve' was geboren. De reden om deze naam juist nu te onthullen had niet alleen met de 100ste verjaardag van de boerderij te maken. Ook de Verlichte Proeverijenroute vonden Joke en Bert een mooie aanleiding om de hoeve wat extra glans te geven. Op 9, 10 en 11 februari kunnen bezoekers nog terecht bij 'Antonia'. De familie geeft aan de hand van foto's en een verzameling oude voorwerpen de honderd jaar oude geschiedenis prijs. Ook kan er geproefd worden van de 'BoerBert-sap', die de familie in eigen beheer maakt van het fruit uit de boomgaard.