• Perkouwenaar Harold Vrolijk wint een kopduel van Daan Teunissen.
• Perkouwenaar Harold Vrolijk wint een kopduel van Daan Teunissen. Foto: wijntjesfotografie.nl

FC Perkouw op inzet langs Schoonhoven

berkenwoude • FC Perkouw won zaterdag met 2-1 van Schoonhoven, dat in de eerste helft de betere ploeg was. Op inzet sloeg de thuisploeg na rust echter toe.

Na wat speldenprikken over en weer nam Schoonhoven, dat de thuiswedstrijd tegen FC Perkouw met maar liefst 0-5 had verloren, het initiatief. De defensie met Marc Kruiper als rots in de branding gaf nauwelijks kansen weg. Het middenveld met de wendbare Amin Karroum zette vroeg druk, waardoor Perkouw gedwongen werd de lange bal te spelen. Die ballen bereikten de spitsen bijna nooit. Zowel Elgar Mudde als Harold Vrolijk kreeg weinig ruimte van hun directe tegenstanders Robin van Elteren en Kruiper. Na balverlies van Roy Stekelenburg kon Schoonhovenaar Walter van Maurik halverwege de eerste helft op de linkerflank vrij oprukken. Hij vond Karroum, die met een strak schot Perkouw-doelman Evert Bogaard kansloos liet. De bezoekers verzuimden vervolgens door te drukken en lieten een matig spelend Perkouw in leven. "We slaagden er voor rust niet in de tweede bal te veroveren," stelde de Perkouwse verdediger Eelco van Viersen. "Bovendien hadden we weinig vat op spits Farouk el Kadiri en buitenspeler Amin Karroum."

In de tweede helft viel bij de gastheer al snel aanjager Elgar Mudde uit met een hamstringblessure. De 17-jarige Gerben de Jong bleek een waardige vervanger. De junior kwam niet veel aan de bal, maar met zijn loopvermogen, meterslange slidings op het natte kunstgras en toelaatbaar Perkouws duw- en trekwerk bracht hij onrust in de Schoonhovense defensie, die na het uitvallen van Van Elteren (ook hamstring) steken liet vallen. Met enkele wissels probeerde Schoonhoven-trainer Wim Eilander het tij te keren, maar al snel zag hij de bui al hangen. "Perkouw gaf zich niet gewonnen," erkende hij na afloop. "Ze troefden ons in alle linies af."

Schoonhoven moest ver terug. Een slecht weggewerkte bal kwam voor de voeten van Eelco van Viersen, die deze vanaf 25 meter keihard langs doelman Stephan Dooms in de kruising joeg. Schoonhoven zocht aangeslagen de aanval op, maar de slechts 1.70 meter lange Bogaard, die pas zijn tweede wedstrijd in de hoofdmacht speelde, ranselde alle inzetten uit zijn doelmond. Dooms lukte dat niet. De lat voorkwam een keer een treffer van Stef de Goede. Op een volgende inzet van Ruben de Vries in de 86ste minuut bleef hij het antwoord schuldig. "We gooiden het tempo omhoog," blikte Perkouw-trainer Harm Spijker na afloop terug. "De Schoonhovense defensie stond na een snelle spelhervatting nog niet goed opgesteld. Daarvan konden we doeltreffend profiteren." Arbiter Moussaoui uit Den Haag had zijn handen vol aan de spannende derby. Met een viertal gele kaarten - gelijk verdeeld over beide elftallen – hield hij de soms hoog oplopende gemoederen binnen de perken.

Wim Kroone