Verzoek aan Provincie om snel- en stopdiensten

krimpenerwaard • De raad van de gemeente Krimpenerwaard doet in een brief aan Provinciale Staten een klemmend beroep om de reizigers van buslijn 197 (tussen Gouda en Schoonhoven) niet in de steek te laten. Met snel- en stopdiensten kan die vrees worden weggenomen.

Met de invoering van R-Net per 9 december vervallen diverse bushaltes in de wijken van Schoonhoven en Bergambacht en twee haltes in het buitengebied. Gemeente Belang Krimpenwaard wil dat ondervangen met snel- en stopdiensten. Bijna alle partijen stemden daar mee in. Alleen Pro Krimpenerwaard was tegen om sneller openbaar vervoer mogelijk te maken. "De voordelen worden niet genoemd", meende Ad Struijs.

Het gaat om een gezamenlijke zienswijze, die de invoering van R-Net later dit jaar niet kan verhinderen. Wel heeft de Provincie toegezegd het standpunt van de gemeente Krimpenerwaard serieus te zullen bekijken. Het plan voor de invoering van R-net gaat gepaard met het opheffen van diverse bushaltes. "Voor de reizigers die op deze haltes gericht zijn, is dit een verslechtering. Daarmee doet R-net afbreuk aan de leefbaarheid en vitaliteit", meenden Willem Schoof (GBK) en Benjamin Anker (ChristenUnie).

De raad vindt het belangrijk dat iedereen kan meereizen met lijn 197. Dit geldt met name voor mensen met een beperkte mobiliteit. Door het vervallen van diverse bushaltes moeten zij honderden meters extra afleggen. De door de Provincie genoemde alternatieven als Groene Hart-hopper en de belbus bieden geen soelaas, gaf Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) aan.

De gemeenteraad Krimpenerwaard wijst in de zienswijze op de onvrede die zal groeien bij een kostenverhoging per rit tussen de 5 en 10 procent. Weliswaar wordt de reistijd van de busreis Gouda-Schoonhoven bij de invoering van R-net in december 2017 in totaal tien minuten korter, maar dat is een logisch gevolg van het weghalen van veel haltes op de route. De gemeenteraad is van mening dat een aanvulling op het gepresenteerde plan noodzakelijk is.

Pieter van der Laan