Horecaconvenant vindt geen genade bij coalitiepartijen

Sluitingstijden voorlopig ongewijzigd

krimpenerwaard • Het voorstel van het college van B & W om met de ondertekening van een nieuw convenant de tijden in de gehele gemeente gelijk te trekken, werd door de coalitiepartijen VVD, GBK, SGP en ChristenUnie met een motie geblokkeerd.

Dat betekende een nederlaag voor burgemeester Roel Cazemier, die in gesprekken met horeca, politie en ondernemers juist voldoende draagvlak had gevonden voor een uniforme regeling. Hij stelde dat hij zich vooral had laten leiden door veiligheid op straat en het beperken van overlast voor inwoners.

Jan-Willem van der Ham (SGP) was evenwel niet te vermurwen: "We hebben over dit onderwerp al eerder een uitgebreide discussie gevoerd en willen de gebruikelijke regelingen van de voormalige gemeenten ongemoeid laten. Dat laat ruimte voor verschillen per kern. Blijkbaar sluiten de bestaande afspraken beter aan bij de praktijk." Willem Schoof (GBK) gaf aan dat juist de verscheidenheid van de kernen een dergelijk standpunt ondersteunt.

De oppositie koos partij voor het gemeentebestuur. Bert Bening (D66) zag de motie als ondermijning van de bevoegdheden van de burgemeester. "Feitelijk heeft het convenant de impact van een handhavingstraject. Als politie, jeugdraad en horeca leden instemmen met het beleid van de gemeente, is het raar dat wij daar nu een stokje voor steken." Ook Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) meende dat alle kernen gelijk getrokken moeten worden. CDA-woordvoerder Frank Moné werd verrast door de motie. Hij voorzag geen problemen als het convenant wordt bekrachtigd. "Ik neem aan dat Ouderkerk niet opeens een poel des verderfs wordt als de cafés tot 's ochtends vijf uur open blijven."

Cazemier meldde de motie te zullen bestuderen en het concept-convenant tot de verkiezingen van 2018 uit te stellen. "Misschien kan het convenant daarna alsnog worden ingevoerd." De coalitie ziet ook niets in een verruiming van de winkeltijden in de Krimpenerwaard. Alleen Schoonhoven krijgt als toeristische trekpleister de mogelijkheid om twaalf keer per jaar de deuren op zondag te openen.

Bereikbaarheid

Filevorming en vertraging belemmeren de bereikbaarheid van de polder. Dat geldt zowel voor de situatie bij de Algerabrug als de doorstroming op de provincialeweg tussen Schoonhoven en IJsselstein. Daarom lanceerden VVD, GBK, CDA en Gemeente Belang Schoonhoven een motie waarin druk op Provincie en Rijksoverheid tot een plan van aanpak moet leiden. Volgens Ruud van der Wilt (VVD) gaat het om 'realistische acties', die in samenspel met buurgemeenten als Krimpen, Capelle en Lopik de verkeersdruk moeten verminderen. "Iedere dag weer hebben we last van files. Deze motie is een handvat voor de wethouder."

Overigens zien diverse partijen een tweede oeververbinding bij Krimpen niet zitten. Volgens de meeste raadsleden leidt dat tot groter en zwaarder verkeer in de metropool Rotterdam. "Op extra sluipverkeer zit de Krimpenerwaard beslist niet te wachten", stelde Bert Bening (D66). Benjamin Anker (ChristenUnie) wil vooral inzetten op doorstroming tijdens de piekuren. Wethouder Pieter Neven kondigde een onderzoek met diverse partners aan naar de situatie rond de Algerabrug. "Alle betrokkenen erkennen de knelpunten. Hij vroeg de raad om oplossingsvarianten aan te dragen die bij de Krimpenerwaard passen. "Ik wil graag het komende rapport van mevrouw Bakker hierbij betrekken."

Pieter van der Laan