• Patrick Roest tijdens de 10.000 meter.
• Patrick Roest tijdens de 10.000 meter. Foto: Stephan Tellier

Patrick Roest naar WK Allround

heerenveen/lekkerkerk • Het NK Allround in Heerenveen heeft voor Patrick Roest goed uitgepakt.

Na drie afstanden, met daarbij zaterdag winst op de 1.500 meter, leidde Patrick het tussenklassement. Daarmee leek de allround titel binnen handbereik, maar daarvoor was het nog te vroeg. De afsluitende 10.000 meter moest uitmaken wie de titel zou pakken.

De eerder gestarte Jan Blokhuijsen reed zich na zijn 10.000 meter naar de eerste plaats. "Ik had twaalf seconden van mijn persoonlijk record af moeten rijden om te winnen. Dat was nu niet mogelijk", vertelde Roest. Die afsluitende afstand werd overigens gewonnen door Patrick's dorps- en clubgenoot Erik Jan Kooiman.

De afwezigheid van Sven Kramer op het NK Allround gaf weliswaar een ongebruikelijk beeld op het eindpodium, maar het zilver moet Patrick goed smaken. Hij plaatste zich voor het WK Allround, dat op 4 en 5 maart wordt verreden in Hamar.

Otterspeer

Ook lagen er dit weekend kansen voor Hein Otterspeer tijdens het gelijktijdig gehouden NK Sprint. Het laatste ticket voor het WK Sprint moest immers nog worden vergeven maar daarvoor zou Hein, net als in 2015, de Nederlandse sprinttitel moeten pakken.

Zo ver kwam het niet. Na een matige 500 meter op zaterdag won Hein de aansluitende 1.000 meter door als enige onder de 1.10 te duiken. Er zouden nog twee uitstekende ritten moeten volgen om de sprinttitel te winnen.

Die hoop was verkeken na de 500 meter op zondag. Hein blesseerde zich aan zijn lies en moest de slotafstand aan zich voorbij laten gaan. Deelname aan het WK Sprint, dat het seizoen van Otterspeer had kunnen redden, is daarmee van de baan.

Beter ging het met Erik Jan Kooiman, die voor de eerste keer deelnam aan het NK Allround en achtste werd. De sprint, zijn zwakste nummer, bracht hem naar de laatste plaats op de 500 meter. De schade werd beperkt gehouden door de vijfde plaats op de 5.000 meter en winst op de afsluitende 10.000 meter.

Schouten

Ook Remco Schouten stond vrijdag aan de start van het NK Allround. De Ammerstollenaar reed drie solide afstanden, maar plaatste zich niet voor de afsluitende 10.000 meter.

In het Italiaanse Collalbo nam Joost van Dobbenburgh afgelopen weekend deel aan wereldbekerwedstrijden voor junioren. Met een 11e plaats op de 500 meter, een 18e positie op de 1.000 meter en een 17e plaats op de 1500 meter boekte de Haastrechter een keurig resultaat. Jesse Stam pakte in Groningen het zilver in het eindklassement bij de junioreninterland tussen Nederland, Duitsland en Noorwegen.