Laat protest tegen snellere busverbinding

Zorgen om consequenties R-netlijn

krimpenerwaard • Hoewel een aantal politieke partijen op het laatste moment fel protesteert tegen het verdwijnen van bushaltes in enkele wijken van Schoonhoven en Bergambacht en het buitengebied van de Krimpenerwaard, is het de vraag of de Provincie Zuid-Holland zich in dit stadium terug laat fluiten.

Onlogisch

Het college van B & W van de gemeente Krimpenerwaard heeft daarbij geen idee wat de status is van een zienswijze. "De raad mag uiteraard ten allen tijde z'n mening destilleren, maar of de Provincie afwijkt van het voorgestelde Randstad-net lijkt onlogisch na zes bijeenkomsten over een snellere verbinding tussen Gouda en Schoonhoven. Wellicht heeft de zienswijze van de raad straks slechts de status van aanbeveling", meent wethouder Ria Boere. "Dat weten we zelf niet eens. Dat gaan we nog uitzoeken voor de raadsvergadering van 26 januari."


Zij benadrukt dat het gemeentebestuur geen enkele rol speelt in de besluitvorming. "Het is een provinciale wens om in samenwerking met vervoersbedrijf Arriva de reizigers hoogwaardig openbaar vervoer te bieden. Dat gaat geheel buiten ons om."

Gemeente Belang Krimpenerwaard, D66, ChristenUnie en Gemeente Belang Schoonhoven zijn niettemin geschrokken van de consequenties voor bewoners van het buitengebied rond Stolwijk en in de wijken van Schoonhoven en Bergambacht. Ze willen de leefbaarheid en vitaliteit van de kernen niet in gevaar brengen. Daarvoor wordt een gezamenlijke petitie opgesteld.

"Wij hebben niets tegen een snellere busverbinding, maar willen de bushalte in de Plesmanstraat in Schoonhoven-Noord handhaven", zegt Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven). GBK en ChristenUnie breken een lans voor de Koolwijkseweg en 't Beijersche.

Verbaasd

Pro Krimpenerwaard is verbaasd over deze reactie. Fractievoorzitter Ad Struijs stelt dat alle politieke partijen en gebruikers van het openbaar vervoer sinds februari 2016 zijn betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe R-netlijn Gouda-Schoonhoven.

"Het overgrote deel was voor een snellere verbinding. Ook het plan om bussen vaker laten te rijden, met name 's avonds en het weekeinde, werd positief ontvangen. Iedereen wist dat er vijf haltes zouden sneuvelen, maar dat er binnen loopafstand van enkele honderden meters een bushalte beschikbaar zou blijven. Ook is er ander passend openbaar vervoer, zoals de belbus en de Groene Hart Hopper. Als alle wensen worden ingevuld, zijn we terug bij af. Weg betere dienstverlening. Bovendien gaat het hier om hooguit 20 gebruikers van de bus die iets verder moeten lopen of fietsen. In Ammerstol zijn ze al jaren gewend om één kilometer naar de bushalte aan de provinciale weg te lopen."


Pieter van der Laan