• Martijn Blonk en Renee Schuurman van Blonkstaal in Schoonhoven.
• Martijn Blonk en Renee Schuurman van Blonkstaal in Schoonhoven. Foto: Adri Verhoeven

Schoonhovens staalbedrijf viert 60-jarig bestaan

Blonkstaal van alle markten thuis

schoonhoven • Grootvader Matthijs Blonk zou zich verbazen over de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hij begon in 1957 met een werkplaats aan het Marktveld in Haastrecht met de fabricage van stalen meubels. Anno 2017 heeft Blonkstaal de beschikking over een fraaie productiehal aan de Broeikweg en is de onderneming gespecialiseerd in stalen (brandwerende) puien, trappen, hekken, voegconstructies en CableProtection. "In principe kunnen we alles maken", zegt Martijn Blonk (31), behorend tot de derde generatie. "Sinds de overstap in 2015 van de Bergambachterstraat naar de Broeikweg kunnen we efficiënter en sneller produceren. Hier zijn ook de mogelijkheden voor groot transport veel beter. Je zit direct op de Provincialeweg."

Blonk meent dat het staalbedrijf in de wijk Schoonhoven-Noord uit z'n jasje was gegroeid. Daar was zijn vader Matthijs mede 'schuldig' aan, want na zijn aantreden in 1988 maakte Blonkstaal een bloeiperiode door. "Trappen en hekken waren mijn specialiteit", zegt Matthijs Blonk. In de Bergambachterstraat heb ik een prima tijd gehad, maar door de diversiteit aan producten werden de hallen te klein. Ik begrijp heel goed dat Martijn wilde uitwijken naar de voormalige hal. Dat houdt louter voordelen."

Orde en ruimte zijn de sleutelwoorden. Martijn Blonk en zijn partner Renee Schuurman spreken van een professionele uitstraling, moderne apparatuur en een prettige werksfeer. Het gecertificeerde bedrijf telt vijftien medewerkers, die voor een deel in de hal en op locatie aan de slag gaan. Zo werd namens ProRail het treinstation van Barneveld naar een idee van de architect geproduceerd uit zeecontainers, en voorzien van gelaagd glas en stalen deuren. Een duidelijk visitekaartje voor de onderneming. Martijn Blonk: "We mogen niet klagen over de orderportefeuille. Je kunt onze mensen in heel Nederland aantreffen. We hebben pas een klus in het Belgische Antwerpen geklaard. En voor CableProtection is een ploeg naar de Franse grens getrokken."

De bouwsector doet graag een beroep op Blonkstaal. Na de vinding van Matthijs Blonk is koperdiefstal vrijwel onmogelijk. "Zo boor je nieuwe opdrachtgevers aan. Als bedrijf moet je de markt goed in de gaten houden." Naast de trappen en hekken hebben wij ons gespecialiseerd in stalen brandwerende deuren en kozijnen. Hiervoor heeft Blonkstaal het KOMO-certificaat behaald. "We zijn tevens CE gecertificeerd in executie klasse 3, hierdoor mogen we grote en complexe stalen constructies vervaardigen." Blonkstaal levert van particulier tot multinational. "In de aannemerij zitten van kleine tot grote klanten waaronder luchthaven Schiphol." Maar ook een pui voor een bungalow staat op de agenda." Het zestigjarig bestaan gaat niet onopgemerkt voorbij. Op donderdag 26 januari wordt er feest gevierd met relaties, vrienden en medewerkers.


Pieter van der Laan