• Jaap Schep en Rianne de Wit van kaasboerderij Schep.
• Jaap Schep en Rianne de Wit van kaasboerderij Schep. Foto: Stephan Tellier

'Prima promotie voor de Krimpenerwaard'

gouda • Melkvee- en Kaasboerderij Schep uit Bergambacht en Choco-Kado De Berekuil uit Ouderkerk aan den IJssel vielen maandag in de prijzen bij de verkiezing van 'Onderneming van het jaar Midden Holland'.

Marjan Schaper van De Berekuil is er een dag na de prijsuitreiking nog steeds een beetje beduusd van. Dat hun chocolaterie-patisserie in de categorie detailhandel & horeca de winst pakte, had ze nooit verwacht. "Ik vond het al bijzonder dat we bij de laatste drie zaten." Aan de verkiezing ging een hele procedure vooraf. Uit honderden inzendingen selecteerde tien bedrijven. Na een grondige screening bleven er drie ondernemingen over. Een jury ging vervolgens bij de drie genomineerde bedrijven op bezoek, om de sfeer te proeven en om alles te horen over de bedrijfsvoering.


Naamsbekendheid

Op de avond van de uitreiking kreeg het publiek in de Goudse Schouwburg van elk bedrijf een filmpje te zien waarna de prijsuitreiking volgde. Naast een mooie trofee levert de uitverkiezing De Berekuil vooral naamsbekendheid op, zo merkte Marjan tijdens de netwerkborrel na afloop. "We spraken zó veel mensen die ons nog niet kenden. Er valt dus nog een wereld te winnen!"

De Facebookpagina van Melkvee- en Kaasboerderij Schep ontplofte zowat na hun winst in de categorie MKB. "Het is echt overweldigend geweest", laat Rianne de Wit telefonisch weten. "Ook in de kaaswinkel kregen we felicitaties en bossen bloemen van klanten. Heel bijzonder om mee te maken. Inmiddels staan we weer met beide benen op de grond."

Eén keer eerder pakte het bedrijf uit Bergambacht een prijs. "Dat was in 2010, bij de Cum Laude-verkiezing voor beste boerenkaas. Ook heel mooi, maar dit is toch wel anders. Bij deze verkiezing draait het echt om je ondernemerschap." Rianne en haar man Jaap moeten nog bedenken hoe ze hun prijs gaan 'uitventen'. Rianne: "Daar gaan we de komende tijd eens goed over nadenken. In ieder geval willen we er 'iets' mee doen op onze website en in de kaaswinkel. Daar komt ook de trofee te staan."

Op orde

"Met twee winnaars uit de Krimpenerwaard mag je best trots zijn", meent wethouder Jan Vente, die economische zaken onder zijn hoede heeft. Chocolaterie De Berekuil en Melkvee- en Kaasboerderij Schep uit Bergambacht dragen bij aan promotie en bekendheid van het poldergebied. "Als je als bedrijf wil uitstralen dat je alles goed op orde hebt, moet je in mijn ogen ook meedoen aan een dergelijke regionale verkiezing. Het had wel de consequentie dat een accountant de financiële gezondheid van je onderneming bekijkt en enig onderzoek verricht. Niet alle door ons benaderde bedrijven hadden zin in een uitvoerige screening. Sommigen hoefden niet zo nodig op de voorgrond."

Uiteindelijk rolden er negen aanmeldingen uit de bus. Dat leverde uiteindelijk vier genomineerde bedrijven op. Ook Otolift Trapliften uit Bergambacht en groentespecialist Jan Dros uit Schoonhoven hoorden bij de kandidaten. Vente: "Je moest dus even met de billen bloot, maar de waardering was er dan ook naar. Alle deelnemers kregen de nodige aandacht en applaus."

Het gehele college van B & W van de Krimpenerwaard was aanwezig in Gouda bij de prijsuitreiking en kon dus meteen de handen schudden van de winnaars. De Berekuil wordt nog wel eens door de gemeente ingeschakeld voor relatiegeschenken van chocola. Schep maakt furore met kaasproductie, waarvoor 550 koeien uit zijn eigen stal en nog eens 450 koeien van collega's worden ingezet voor de melkleverantie. "Je kan me wakker maken voor een bruine boterham met belegen kaas", aldus Vente.


Pieter van der Laan/Floris Bakker