'Meer politie in de Krimpenerwaard'

haastrecht • Of het hem lukt, zal menigeen benieuwen, maar burgemeester Roel Cazemier gaat zich inzetten voor meer politieagenten in de Krimpenerwaard.

Dat zei hij woensdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de afgeladen theaterzaal van cc Concordia in Haastrecht. "Veiligheid is in onzekere en verwarrende tijden een groot goed. Daarbij speelt mee dat de overheid het vertrouwen van de burger moet herwinnen. En dat is een zware opgave. Houvast lijkt weg te vallen. Historicus Johan Huizinga schreef in 1935 al over een 'bezeten wereld'. Wat dat betreft lijkt er tachtig jaar later niets veranderd. Er is overal sprake van megafoonpolitiek. Intussen draait het hier qua veiligheid om maatwerk. Burgernet, bijzondere opsporingsambtenaren en agenten voorkomen criminaliteit en onwenselijk gedrag. Er is niettemin behoeft aan meer blauw op straat. Dat geldt niet alleen voor de gemeente Krimpenerwaard, maar voor het gehele district Hollands Midden." Cazemier zag een dalende trend op het gebied van vandalisme. "Ook al is elk schadegeval er één teveel. In ieder geval noteren we voor 2016 betere cijfers dan het jaar daarvoor."

Een andere wens van de eerste burger is een klein, eigen belastinggebied, dat onafhankelijker van de overheid opereert. "Daarmee krijgen gemeente en burgers meer zeggenschap over hun geld. Het is overigens niet de bedoeling dat inwoners meer belasting betalen. Het Rijk zal zijn inkomsten terug moeten schroeven." De burgemeester wees op grotere saamhorigheid in het poldergebied, waar vijf culturen zijn samengesmeed tot één organisatie. Ook zijn diverse projecten afgerond, waarbij een bedrag van 50 miljoen euro gemoeid was. Cazemier brak een lans voor meer woningen voor jongeren en verwacht dat het burgerinitiatief van professor Riek Bakker de aanzet zal zijn voor nieuw beleid. Ook duurzaamheid, energiebesparing en Fair Trade kwamen ter sprake.