• Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
• Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Foto: RVD/Patrick van Katwijk

'Berkenwoude staat in één keer op de kaart'

regio • Het enthousiasme over het streekbezoek van het koningspaar aan de Krimpenerwaard op 21 februari is groot.

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel ziet het al helemaal voor zich. Honderden schoolkinderen die van achter hekken koning Willem-Alexander en koningin Máxima toejuichen als zij aankomen en over het plein richting raadhuis wandelen. Bij de entree zal Commissaris van de Koning Jaap Smit het paar ontvangen. "Hij is deze dag de gastheer", legt Vroom uit. Het enthousiasme bij Vroom is er niet minder om. Hij is weken geleden al op de hoogte gebracht van het aankomende streekbezoek, maar moest het geheim houden. Dat was best lastig. "Ik ben dan ook blij dat we niet meer geheimzinnig hoeven te doen en kunnen beginnen met alle voorbereidingen." Want hoewel het programma in hoofdlijnen al vast staat, valt er nog genoeg te regelen. Zo krijgen een aantal Krimpenaren de kans om de koning en koningin de hand te schudden en een praatje met hen te maken "en die zijn nog niet allemaal op de hoogte gebracht."

Zaklopen

Ook de route is nog niet bekend. Die wordt in samenspraak met de Rijksvoorlichtingsdienst uitgestippeld. "We willen natuurlijk de mooiste plekjes van Krimpen laten zien, maar ik weet niet wat er mogelijk is. Dat gaan we bespreken." Hoewel het om een werkbezoek gaat, wil Vroom de bevolking er zoveel mogelijk bij te betrekken. "Het is geen Koningsdag. Koekhappen of zaklopen gaan we niet doen, maar we proberen er toch een onvergetelijke dag van te maken." Dat het koningspaar juist de Krimpenerwaard bezoekt, is voor velen een verrassing. Rond de keuze hangt een zweem van mysterie. "Wij hebben daar als gemeente geen enkele invloed op", zegt Vroom. "Het is in dit geval de provincie Zuid-Holland die een voorstel heeft gedaan richting de Rijksvoorlichtingsdienst. Het koninklijk paar bepaalt zelf of ze langs willen komen of niet." Na Krimpen aan den IJssel vertrekt het koninklijk paar richting Gouderak. Onderweg worden zij bijgepraat over de dijkversterking langs de Hollandse IJssel. In Gouderak zelf staat een bezoek aan gastenboerderij De Appelgaard op het programma. Vanwege de aanleg van natuur bouwden Marja en Piet Blanken hun melkveebedrijf langs de Kattendijk om tot een bed & breakfast, met daarnaast een bedrijf voor jongvee. Veel kan Marja Blanken van De Appelgaard niet kwijt over het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "We worden nog gebriefd door de Rijksvoorlichtingsdienst over wat we mogen zeggen." Wel laat ze weten het 'leuk' en 'ontzettend spannend' te vinden. "We hebben ook al heel wat verzoekjes gehad van mensen die het bezoek van dichtbij, dus op ons erf, mee willen maken."


Stralen

In 2012 was Marja erbij toen prinses Beatrix door de Zellingwijk in Gouderak liep, "maar dit is toch wel anders hoor. Ik denk dat je zo'n bezoek als dit ook maar één keer in je leven meemaakt." Wat ze aan gaat trekken? "Dat is een verrassing", lacht ze. "Het moet niet mooier zijn dan wat Máxima draagt. Zij moet stralen deze dag." De volgende 'stop' tijdens hun tour door de Krimpenerwaard is in Berkenwoude. In De Zwaan ontmoeten de koning en koningin vrijwilligers van diverse organisaties, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spreken zij jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard. Pieter Versteeg, beheerder van De Zwaan, vindt het een eer dat hij het koningspaar in het dorpshuis mag ontvangen. "Ik ben blij dat ze juist onze kleine kern bezoeken. Dankzij dit koninklijk bezoek staat Berkenwoude in één keer mooi op de kaart." Hierna staat er nog een bezoek gepland aan Koninklijke Otolift Trapliften in Bergambacht waar het koningspaar met ondernemers zal spreken. Het streekbezoek wordt afgesloten in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht.