• Harry Kruis en Frans Buck in de  praktijkruimte.
• Harry Kruis en Frans Buck in de praktijkruimte. Foto: Adri Verhoeven

Huisartsen en patiënten blij met nieuwe praktijk

stolwijk • Voor veel Stolwijkers ziet het er nog wat vreemd uit: de grote lege ruimte tussen de Jan Steenlaan en In de Bogaard, waar tot voor kort de groepspraktijk en het voormalige Groene Kruisgebouw stonden.

Vele generaties hebben er als baby en later als ouder met hun kroost het consultatiebureau bezocht en bijna vijftig jaar lang was het de huisartsenpraktijk. De ruimtes in het Groene Kruis gebouw deden al vele jaren geen dienst meer en de groepspraktijk Stolwijk/Berkenwoude is sinds eind november verhuisd naar het Stolwaardplein. Het lege, braakliggende terrein zal vanaf vandaag (dinsdag) ook weer snel verleden tijd zijn. De eerste palen voor de uitbreiding van de Emté-supermarkt gaan dan de grond in.

De verhuizing van de groepspraktijk is, zeker voor de patiënten, geruisloos verlopen. Moesten de Stolwijkers de ene week nog naar de Jan Steenlaan voor hun doktersbezoek, één dag en een weekend later was dat de nieuwe locatie op het Stolwaardplein. Daar is een passende nieuwe praktijk gerealiseerd, die helemaal is ingericht volgens de laatste richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Dankzij een doordachte indeling beschikt de nieuwe locatie niet alleen over vijf spreekkamers voor de huisartsen en de praktijkondersteuners, maar is er ook een behandelruimte voor kleine ingrepen. Ook heeft de apotheek er een prominente plaats gekregen.

Naast het team van huisartsen en overige medewerkers van de groepspraktijk zijn ook de patiënten tevreden met het resultaat. "Deze verhuizing was dan ook echt nodig; we kunnen nu veel beter de privacy van onze patiënten waarborgen", vertelt huisarts Frans Buck. Ook is hij blij met de afgesloten wachtruimte: "Patiënten zitten nu niet langer in de apotheek op hun afspraak te wachten."

Voor één van de huisartsen was de verhuizing er één van 'op het nippertje'. Harry Kruis droeg rond de jaarwisseling zijn praktijkgedeelte over aan collega Buck en gaat inmiddels als pensionado door het leven. Een stap die hij na de ruim 35-jarige samenwerking in de maatschap weloverwogen heeft genomen. "Er waren heel veel mooie, maar natuurlijk ook verdrietige momenten", stelt de huisarts in ruste.

Collega Buck voegt er aan toe dat hij het bijzonder vindt dat ze ruim 35 jaar in de maatschap hebben samengewerkt. "Ik weet bijna zeker dat we hiermee uniek waren in Nederland. Zo'n lange, intensieve samenwerking is toch bijzonder."

Adri Verhoeven