Busverbinding nadelig voor buitengebied

stolwijk • De voorgestelde snellere busverbinding tussen Schoonhoven en Gouda is nadelig voor bewoners van het buitengebied en minder valide mensen.

Als het huidige plan voor het Randstad-Net niet wordt aangepast, vervallen vanaf 9 december 2017 maar liefst 8 van de 20 haltes. Met name opstappers uit 't Beijersche en de Koolwijkseweg bij Stolwijk zijn dan de dupe. Dat bleek uit de toelichting van projectleider Frans Blanker van de provincie Zuid-Holland. Hij wees de leden van de commissie samenleving op grote voordelen en enkele nadelen van de toekomstige dienstregeling. Volgens Blanker rekent Arriva vanwege de tijdwinst en betere aansluiting met het treinverkeer op een toename van het aantal reizigers met 25 procent. Hij sprak over een 'hoogwaardig openbaar vervoer'. "We voorkomen dat wegen dichtslibben. Meer mensen zullen de auto laten staan."

In de beoogde opzet rijdt buslijn 197 langs de provincialeweg N210 en slingert de bus niet langer door Schoonhoven en Bergambacht. Dat scheelt aan het einde van de rit - op centraal station Gouda - ongeveer tien minuten. Tijdens participatiebijeenkomsten met deskundigen en gebruikers was er breed draag vlak voor de route van R-Net. Inwoners uit het centrum en de wijken zullen naar de randen van stad of dorp moeten wandelen alvorens de bus te pakken. Dat gaat om afstanden van maximaal 700 meter. Volgens Blanker kunnen mensen met een wmo-indicatie de hulp van de Groene Hart Hopper inroepen. Diverse commissieleden drongen echter aan op coulance.

Met name Gemeentebelang vecht de overeenkomst aan om de leefbaarheid te behouden. Wisja Pannekoek stelde dat zijn partij op het verkeerde been was gezet. "Wij dachten dat er snelle busverbinding naast de reguliere regeling zou komen. Nu blijkt dat-ie er voor in de plaats komt. Dat is een verslechtering van de situatie en dat pikken wij niet." Ook D66, ChristenUnie en Pro K'waard lieten zich in dergelijke bewoordingen uit. Dagelijks maken 2.500 reizigers gebruik van lijn 197.