• Piet Looren voor de entree van de winkelstraat.
• Piet Looren voor de entree van de winkelstraat. Foto: Robert van der Hek

'Graag Hoofdstraat autoluw houden'

bergambacht • Piet Looren is reuze tevreden over de gerenoveerde Hoofdstraat, maar autoluw is de winkelstraat in Bergambacht bepaald nog niet.

Nog teveel mensen gebruiken de Hoofdstraat als kortste route om het dorp uit te komen. Dit terwijl ze met een kleine omweg het winkelend publiek zouden kunnen ontlasten. Piet Looren, zowel KVO-voorzitter (Keurmerk Veilig Ondernemen) als bestuurslid van de BIZ (BedrijfsInvesteringsZone) hoopt dat mensen die moeite willen nemen. "Het zou mij en de winkeliers heel wat waard zijn als het doorgaande verkeer niet meer door de Hoofdstraat rijdt, maar via de Pleinstraat, Weidestraat of Schoolstraat het dorp verlaat. In het bijzonder geldt dat voor de bewoners van de nieuwbouwwijk-west, met straten als de Burg. Huijbrechtstraat, Winklerstraat en Diepenhorststraat. Als zij via de Jan Blankenstraat de wijk verlaten, willen wij ze vriendelijk maar ook dringend verzoeken linksaf via de Pleinstraat te rijden en niet de Hoofdstraat in te schieten." Het excuus dat de Pleinstraat een nogal hoge en vervelende verkeersdrempel bevatte, gaat niet meer op. "Dat obstakel is verwijderd", weet Piet Looren.

Wat meespeelt is dat met de renovatie van de Hoofdstraat afgelopen jaar de trottoirs werden verbreed, maar daarmee de rijbaan werd versmald. "Hiermee wordt de verkeersveiligheid van de voetgangers -vooral oudere mensen met een rollator en scootmobiel- vergroot, maar voor fietsers blijft minder ruimte over. Dat is geen probleem als alleen mensen die komen winkelen met de auto komen. Dan is er genoeg ruimte voor iedereen. Als de Hoofdstraat echter gebruikt wordt als kortste route om uit het dorp te komen, raken de fietsers in het gedrang." De kortste route is ook niet altijd de snelste, vervolgt Piet Looren. "De Hoofdstraat wordt ook gebruikt voor de bevoorrading van de winkeliers. Het kan dus gebeuren dat je enkele minuten achter een lossende vrachtwagen staat te wachten." Een 'schoonheidsfoutje' van de renovatie wordt als het aan Looren ligt, zo spoedig mogelijk aangepakt. "Ter hoogte van Hoofdstraat 79 was het trottoir te smal ingetekend. We hopen dat de gemeente ook dit deel van de stoep zo snel mogelijk laat verbreden."

Robert van der Hek