vrijdag 29 december

LingeFilm: 'Viceroy's House
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont het kostuumdrama 'Viceroy's House. De film speelt in de tijd van de onafhankelijkheid van India en Pakistan, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Als laatste Britse onderkoning moet Lord Mountbatten de overgang naar de onafhankelijkheid van India in goede banen leiden. De film begint als hij aankomt in New Delhi in zijn ambtswoning, het Viceroy huis. Hij zal er gaan wonen met zijn gezin en vijfhonderd bedienden. De onafhankelijkheidsstrijd wordt hier tastbaar en het leidt tot een opsplitsing van Brits-India in het hindoeïstische India en het islamitische Pakistan. Tegen de achtergrond van dit verhaal speelt een liefdesrelatie tussen een hindoe en een moslima... De film is ook op woensdag 3 januari te zien.

Voetbalquiz
19:30, Heukelum, vv Heukelum. Quizwereld organiseert voor de zeventiende keer een voetbalquiz voor koppels bij vv Heukelum. De quiz werd vorig jaar gewonnen door René en Marco Verbeek. Iedereen mag meedoen, dus ook niet-leden van voetbalvereniging Heukelum.

zaterdag 30 december

LingeFilm: 'Loving Vincent'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont een extra voorstelling van 'Loving Vincent', met bubbels en oliebollen. Deze geschilderde animatiefilm vertelt het verhaal van de laatste jaren van Vincent van Gogh. 65.000 frames, 125 kunstenaars en 7 jaar: dit heeft het gekost om de eerste geschilderde animatiefilm 'Loving Vincent' neer te zetten. Schitterende sterren in een lucht van diverse tinten donkerblauw, een brandende lamp, een kop dampende koffie en een traan. Alles is vastgelegd en tot leven gewekt met olieverf in de stijl van Vincent van Gogh. Het resultaat is prachtig. Aan de hand van interviews met personages uit zijn leven brengt de film de schilderijen van Van Gogh tot leven om zijn opmerkelijke levensverhaal te vertellen. Het is een mengvorm van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen. De film won de Publieksprijs op het Internationale Animatie Film Festival in Annecy en de prijs voor Beste Animatie op het Internationale Film Festival van Shanghai.

woensdag 3 januari

Kleuren
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) nodigt senioren uit om een middag te komen kleuren in de educatieruimte. Deelname kost 2 euro, inclusief koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. De activiteit is ook op woensdag 17 januari.

LingeFilm: 'Dikkertje Dap'
15:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Dikkertje Dap' te zien. Een jeugdfilm over de vriendschap tussen een jongen en een giraf. Voorafgaand aan deze film zijn er kinderactiviteiten. Alle kinderen mogen met de 2 meter hoge giraf op de foto. Ook kunnen de kinderen luisteren naar verhalen van Annie M.G. Schmidt in de voorleeshoek of een dierenmasker maken. Daarnaast zijn er nog prijzen te winnen met de kleurwedstrijd. 'Dikkertje Dap' is van oorsprong een versje van Annie M.G. Schmidt uit 1950. De film gaat over het jongetje Dikkertje Dap en zijn beste vriend Raf, een giraf. Deze giraf is op dezelfde dag geboren als Dikkertje Dap. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, totdat Dikkertje Dap voor de eerste keer naar school moet. Hij komt erachter dat een giraf niet naar school mag. Dikkertje mist Raf enorm, maar hij maakt ook een nieuw vriendje op school. Dikkertje bedenkt een plannetje om zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

Nieuwjaarsreceptie
19:30, Vianen, zalencentrum Vianen. De nieuwjaarsreceptie is bedoeld voor de eigen leden van het Katholiek Vrouwen Gilde Vianen. Zoals elk jaar worden de oliebollen vervangen door wafels. Dit jaar zullen drie dochters van een lid het bakken voor hun rekening nemen. Nadat de nieuwjaarswensen zijn uitgedeeld zullen de spelletjes op tafel komen. De leden zijn niet verplicht om deel te nemen aan een spel, gezellig met elkaar babbelen mag ook, onder het genot van een drankje. Er zullen op de achtergrond dia's vertoond worden van de excursies en van de vierdaagse reisjes die de K V G dames vaak ondernemen. De zaal is open vanaf 19:00 uur.

Spirituele avond
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Spiritueel centrum Iris organiseert een spirituele avond in De Prenter. Medium is dierentolk Mootjhu. De avond begint om 20:00 en duurt tot 22:30 uur. De zaal is open om 19:45 uur. Entree is 6 euro.

donderdag 4 januari

Erwtensoep in Tuil
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit gemeente Neerijnen zijn welkom in Dorpshuis Tuil voor een gezamenlijke maaltijd. Deze keer staat er erwtensoep met roggebrood en katenspek op het menu en yoghurt met vruchten als toetje. Als afsluiting is er koffie of thee met een chocolaatje. Vooraf aan het diner is er nog een borrel naar keuze. De ontvangst is om 11:00 uur, de maaltijd duurt tot 14:00 uur. Deelname kost 11 euro. Opgeven kan tot en met vrijdag 29 december bij R. van Willigen 0418-591957 of of Riki Wijtmans 0418-592233.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, Het Achterhuis. Het Achterhuis organiseert een verrassingsmiddag op het boerderij, thema is 'Boer(in) worden in één middag'. De middag begint om 13:30 uur en duurt tot ongeveer 16:30 uur. Deelname kost 8 euro per persoon. Deelnemers moeten warme kleding aantrekken en oude schoenen of laarzen. Opgeven kan tot en met donderdag 4 januari 12:00 uur via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl. Het programma is geschikt voor gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen.

Inleveren spullen kerkmarkt
19:30, Waardenburg, De Oude School. In het kerkelijk centrum vindt weer een inzameling plaats van spullen voor de kerkmarkt. Inleveren kan tussen 19:30 en 20:30 uur. Ook oud ijzer is welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

Open repetitie
19:45, Haaften, kulturhus Burcht van Haeften. Het Haaftensch Mannenkoor houdt de eerste repetitie van het nieuwe jaar. Mannen die van zingen houden, zijn welkom om deze avond bij te wonen. Het repeteren begint om 19:45 uur in kulturhus Burcht van Haeften. Meer informatie over het mannenkoor is te verkrijgen bij Marinus van Kerkhof via 0418-591704 of mvankerkhof@telfort.nl.

vrijdag 5 januari

Over 'The American Dream'
10:00, Leerdam, stadspodium GO. Lisette le Blanc geeft een lezing over 'The American Dream', de kunsttentoonstelling die tot en met eind mei te zien is bij het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland). De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen en Emden – is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo'n uitgebreid overzicht van na- oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt. Entree is 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.