• Na anderhalf jaar kommer en kwel weer perspectief voor Hugo Haak.
• Na anderhalf jaar kommer en kwel weer perspectief voor Hugo Haak. Foto: Peter Verbeek

Hugo Haak verder als assistent-bondscoach

vianen • Geplaagd door een onwillige knie heeft Hugo Haak, de 26-jarige Vianense baanwielrenner en lid van de nationale selectie, veel eerder dan hij wilde afscheid genomen van zijn geliefde sport. Haak valt echter niet in een gat want met onmiddellijke ingang is hij benoemd als assistent van bondscoach Bill Huck.

Woede, onmacht, teleurstelling, twijfels en pijn hebben het leven van Hugo Haak de laatste anderhalf jaar overheerst. Het begon ermee dat hij door toenmalig bondscoach René Wolff werd gepasseerd voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hugo Haak, Europees kampioen teamsprint en viervoudig Nederlands kampioen op individuele onderdelen, had zich daar suf voor getraind. Na maandenlang niets doen, puur uit frustratie, hervatte hij de training. In maart van dit jaar maakte hij tijdens de krachttraining een verkeerde beweging die achteraf funest was: hij blesseerde zich aan zijn knie. Die bleef dusdanig opspelen dat operatief ingrijpen noodzakelijk was.

Littekenweefsel

"De revalidatie ging wonderbaarlijk snel en voorspoedig", vertelt Haak. "Ik wilde me kwalificeren voor het WK in Hong Kong van april 2017 maar doordat de knie bleef irriteren heb ik dat niet gered. Er was sprake van verdikt littekenweefsel en tijdens een tweede operatie is 70 procent van de meniscus verwijderd. Voor een fysiek zware sport als baanwielrennen is dat funest, en ik had toen al grote twijfels of ik nog op niveau terug kon komen."

Hugo Haak hield zich inmiddels al bezig met het begeleiden van veelbelovende jonge baanwielrenners, waaronder ook Harrie Lavreysen. Die is pas 19 jaar, maar nu al de snelste van de wereld op de individuele sprint. Bij diverse sportverkiezingen is hij gekozen tot talent van het jaar. Daarnaast heeft Haak de contacten gelegd tussen de KNWU en de nieuwe bondscoach Bill Huck. "Tot eind november heb ik er alles aan gedaan om nog deel te kunnen nemen aan het NK, dat eind december wordt gehouden."

Haak kon vier dagen voluit gaan en had er daarna drie nodig om te herstellen. "Dat is een slechte basis om topsport te bedrijven. Begin december heb ik bij de bond aangegeven dat ik ging stoppen. Ik was toen al in gesprek met zowel de KNWU als NOC*NSF voor de overstap naar een maatschappelijke loopbaan. De olympische sportkoepel start met het nieuwe traject 'coachskills': maximaal zes oud-topsporters worden in staat gesteld om in drie jaar tijd alle coachdiploma's te halen." Per 1 januari 2018 is Hugo Haak aangesteld als assistent-bondscoach en blijft zodoende betrokken bij de baanwielrennerij en bij de groep van toprenners waar ik lang mee ben opgetrokken. "Geweldig om op die manier aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen!"


Peter Verbeek