Bijna vier ton extra voor Voorwaartsveld

leerdam • De Leerdamse raad heeft een extra krediet van 388.000 euro beschikbaar gesteld om het tekort van het project Voorwaartsveld te dekken.

Het project - waarvan het Molenpark deel uitmaakt – kreeg een aantal forse tegenvallers te verwerken. Wethouder Teus Meijdam: "We vielen van de ene onaangename verrassing in de andere." Nu de klus bijna is geklaard, is duidelijk hoeveel geld het project extra heeft gekost. Afgelopen zomer werd het Molenpark – onderdeel van project Voorwaatsveld - officieel geopend. Het werk kampte sinds de start in september 2016 met veel tegenslag. Daardoor pakten de kosten stukken hoger uit dan werd verwacht. De aanwezigheid van meer vervuilde grond dan eerder werd ingeschat, technische problemen tijdens de uitvoering van de persing van de duiker onder de Tiendweg en de ontdekking van onbekende kabels en leidingen waren de grootste boosdoeners. Bovendien besteedden de ambtenaren door alle tegenvallers veel meer uren aan het project dan was gepland. Al vrij snel na de start van het project werd er beduidend meer bodemverontreiniging geconstateerd dan op basis van eerdere onderzoeken werd verwacht. Deze verontreinigde grond moest eerst worden gesaneerd. Om de geplande wateras West goed te laten functioneren, was het bovendien nodig een persing onder de leiding onder de Tiendweg aan te brengen. Tijdens de uitvoering hiervan werd de aannemer ook nog eens geconfronteerd met een zogenaamde 'opbarsting' van de waterbodem. De werkzaamheden moesten acuut worden afgebroken om enkele weken later op een andere manier te worden hervat. Bij de voorbereiding van het project zijn de aanwezige kabels en leidingen in kaart gebracht. Tijdens de uitvoering stuitte men echter op een oud stamriool en een elektrakabel die verplaatst moesten worden.

De raad was blij met het eindresultaat, maar stelde ook vast dat de gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient. "Hoe kunnen we zoiets in de toekomst voorkomen", vroegen meerdere fracties zich af.

Wethouder Meijdam benadrukte dat het college de gang van zaken buitengewoon betreurt. "We kwamen leidingen en riolen tegen die op papier niet bestonden en ontdekten steeds meer verontreinigde grond." Volgens Meijdam heeft de gemeente geleerd van de tegenvallers. "Voortaan trekken we bij dergelijke projecten meer geld uit voor de voorbereiding, bijvoorbeeld door het inhuren van expertise."