Meevaller voor Vianen door hogere leges

vianen • Er zijn dit jaar veel woningen gebouwd in het nieuwe Viaanse dorp Hoef en Haag. Dat is zeer gunstig geweest voor de gemeentekas.

De gemeente ontving dit jaar door de aantrekkende economie en de bouwprojecten een miljoen euro meer aan legesinkomsten. Niet alleen de woningen in Hoef en Haag hebben bijgedragen, maar ook de grote kolossale bedrijfshal op bedrijventerrein Gaasperwaard.

Het betekent dat Vianen het financiële jaar 2017 kan afsluiten met een positief resultaat van 861.768 euro. Dit resultaat wordt in de algemene bedrijfsreserve gestort.

Statushouders

De slotwijziging bevat -zoals elk jaar- overigens ook een aantal kleinere mee- en tegenvallers. Zo was de gemeente Vianen dit jaar 57.593 euro meer kwijt voor de opvang van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De extra benodigde middelen zijn beschikbaar gesteld door het Rijk.

De gemeente Vianen moest dit jaar ook 70.000 euro meer betalen aan noodzakelijk juridisch- en financieel advies in verband met de al decennia lopende rechtzaak tegen het bedrijf Niemans Beton. De kosten hadden vooral betrekking op een financiële analyse van het tussenarrest van het Hof in Den Haag, het voorbereiden van een schikkingscomparitie, het informatietraject en het voorbereiden van tussentijdse cassatie.

Ook de nieuwe ambtelijke fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik brengt nu al behoorlijk wat extra kosten met zich mee. Zo zijn er extra investeringen nodig in verband met de tijdelijke huisvesting van bestuur en personeel in de drie bestaande gebouwen van de gemeenten. In het gemeentehuis van Vianen wordt, net als in Leerdam en Zederik, een 'huiskamer voor informeel overleg ingericht.

De totale kosten zijn 890.000 euro. In Vianen gaat het slechts om een bedrag van 45.000 euro. Het bedrag wordt gedekt uit het onderhoudsbudget Stadhuis.