• Eén van de artiesten op het reüniefeest: Big Bo.
• Eén van de artiesten op het reüniefeest: Big Bo. Foto: PR Blues Leerdam

Na vijf jaar toch weer Bluesfestival in Leerdam

'Het werd hoog tijd voor een reünie'

leerdam • "We vonden het hoog tijd om weer eens wat te doen." Hein Derksen (66) en Ben van Slooten (62) organiseerden in 1989 – samen met de inmiddels overleden Aart Roza – de eerste editie van het festival dat vanaf dat jaar 25 keer op rij gehouden werd. "We waren echte festivalgangers, gingen naar allerlei evenementen in Nederland, België en Duitsland." Derksen runde destijds muziekcafé De Tapperij in Leerdam. "Ieder weekend hadden we een band, maar we wilden het groter aanpakken. Bovendien waren we het niet eens met de keuze van de andere festivals in ons land. Nederlandse muzikanten kregen daar nauwelijks kans, er was weinig ruimte voor de echte Nederblues."

Vandaar dat de Leerdammers bij hun festivals volop ruimte gaven aan beginnende lokale en regionale bands. "Later kwamen daar ook Europese en enkele Amerikaanse bands bij." De reeks van 25 festivals van de stichting Blues '89 begon in Het Dak. Het initiatief bleek zo aan te slaan – 'alle kaarten waren binnen de kortste keren uitverkocht' – dat in de daaropvolgende jaren ook zalen van het aanpalende Berenschot werden benut. "Daarna werd het festival steeds in drie zalen gehouden met jaarlijks zo'n 1.400 toeschouwers. De kaarten waren twee weken van tevoren al uitverkocht." Praten met Hein Derksen en Ben van Slooten over die tijd levert de ene na de andere anekdote op. "Elk jaar gebeurde er wel iets bijzonders. Op een keer kregen we een afmelding van een van de bands. Daardoor kwam er ruimte vrij voor een band uit Los Angeles. Die jongens kwamen alleen voor dat optreden naar Leerdam, dat was meteen hun eerste bezoek aan ons land. Zaterdagmorgen arriveerden ze, 's middags sliepen ze even, 's avonds speelden ze de sterren van de hemel en zondagmiddag vertrokken ze weer. Wij droegen als 'crew' destijds van die speciale t-shirts. Die wilden ze graag hebben, dus die hebben we toen maar meegegeven." Het festival van 1994 werd vooraf gegaan door een cd-presentatie van Oscar Benton en de Engelse band HOAX trad twee keer op in Leerdam, deze 'klasseband' was misschien wel dé ontdekking van het Leerdamse Bluesfestival. "Daarnaast hebben we in die 25 jaar echt alle Nederlandse topbands gehad: Battlehouse, Livin' Blues, Cuby and the Blizzards, Oscar Benton, Rob Hoeke en later zijn zoon Ruben, allemaal zijn ze hier geweest. En al die jaren was de sfeer geweldig, nooit waren er problemen."

Toch stopten Derksen en Van Slooten na de 25e editie. "Er waren inmiddels zoveel festivals. De bezoekersaantallen liepen terug. Dat was een landelijk gegeven. Het werd steeds lastiger om het financieel rond te krijgen, er moest regelmatig geld bij." Een paar jaar later begon het toch weer te kriebelen. "We gingen een hapje met elkaar eten en waren het al gauw met elkaar eens: het wordt hoog tijd voor een nieuw festival. Nu is de tijd rijp om het te doen." Bovendien, benadrukken beide organisatoren: er is veel vraag naar. Zowel bezoekers als artiesten trokken Derksen en Van Slooten de afgelopen tijd regelmatig aan hun jasje. "We kennen nog heel veel muzikanten, ons netwerk is helemaal intact." Vandaar dat het duo besloot dan toch maar op herhaling te gaan. "Net als vroeger: met een sterk programma in drie zalen en in drie stijlen. Mét Peter Schoemaker als master of ceremonie. We hebben er ontzettend veel plezier in. Het is net of er niets is veranderd." In principe gaat het om een eenmalig initiatief. "De organisatie vergt veel tijd en veel werk. Aan de andere kant: als het een groot succes wordt, doen we het misschien over een paar jaar nog een keer."

Blues 2018 wordt gehouden op 10 maart in Het Dak in Leerdam. De gehele netto-opbrengst gaat naar het Leerdamse dierenasiel. Kaarten kosten in de voorverkoop - die al is gestart - 25 euro, aan de zaal 30 euro. Reserveren via 0345-613626. Verder zijn kaarten verkrijgbaar bij Het Dak, Afternet in de Fonteinstraat, coffeeshop Notos in de Hoogstraat en cafetaria Lucky aan het Meesplein.