woensdag 20 december

Kerstzangavond
19:30, Geldermalsen, Bethelkerk. Jaarlijkse kerstzangavond, vier koren staan stil bij de geboorte van Jezus. Te zingen hopen het kinderkoor De Kleine Lofstem en het meisjeskoor Maria onder leiding van Marja van Bruchem, het mannenkoor Rehoboth onder leiding van Marcel van de Ketterij en het gemengdkoor De Lofstem onderleiding van Marien Stouten. Hugo van der Meij begeleidt op het orgel. De plaatselijke predikant ds. P. Mulder hoopt te spreken. De avond begint om 19:30 uur. Iedereen is welkom.

Kerstzangavond in Zijderveld
19:30, Zijderveld, Hervormde kerk. De jaarlijkse kerstzangavond wordt georganiseerd door de plaatselijke christelijke gemengde zangvereniging Laudate Dominum. Dit koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Het koor is voor deze gelegenheid een gelegenheidskoor en bijna verdubbeld in aantal zangers. Gastkoor is het christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen onder leiding van Ruben Weverling. Anja de Bruijn-Bok en Anne van Lagen bespelen de dwarsfluit en Dinie Jager-Raven bespeelt de klavieren van het orgel of de piano. De meditatie wordt verzorgd door dominee D. Verkuil, hervormd predikant van Zijderveld. De kerk is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis, maar er is na afloop wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

donderdag 21 december

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

vrijdag 22 december

Sterrenkijkavond
19:00, Herwijnen, GeoFort. Elke laatste vrijdag van de maand vindt er in GeoFort een sterrenkijkavond plaats. In een gevarieerd avondvullend programma gaan deelnemers mee op reis door het heelal. De activiteit kan alleen doorgaan met een minimum aantal deelnemers. Inschrijven kan uiterlijk tot vrijdagmiddag 15:00 uur (de dag waarop het plaatsvindt). Adviesleeftijd: vanaf 10 jaar.

Bingoavond
19:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End een bingoavond. Er zijn onder meer boodschappenmanden en kerstprijzen te winnen. De avond begint om 19:30 uur, de zaal is open om 19:00 uur.

Kersttheater
19:30, Geldermalsen, Marktplein. Toneelgroep T-jater voert de voorstelling 'The Christmas Carols' op, locatie is het Marktplein in Geldermalsen. Er is medewerking van vocal group Zinnia dansgroep L.O.F.. De entree is gratis. De organisatie raadt aan bezoekers aan zich warm te kleden en een deken mee te nemen. Aanvang: 19:30 uur.

Kerstconcert
20:00, Asperen, hervormde kerk. Het vocaal ensemble Cantate uit Gorinchem geeft een kerstconcert in de hervormde kerk in Asperen. Thema: 'Lessons and carols', tijdens de avond komen bekende én onbekende kerstliederen voorbij. Ze worden afgewisseld met het bekende kerstverhaal. Nieuw dit jaar zijn de Scandinavische invloeden van de componisten Arvo Pärt en Ola Gjeilo. Het concert in Asperen begint om 20:00 uur. Tickets kosten in de voorverkoop 10 euro, deze zijn te krijgen via de website van Cantate. Aan de deur kosten de entreekaarten 12,50 euro. Tot en met 18 jaar is de toegang overigens gratis. www.cantate-gorinchem.nl

Film over Alzheimer
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film 'Still Alice' uit 2014, die feilloos laat zien hoe de ziekte van Alzheimer een bom legt onder het bestaan van een onafhankelijke en sterke vrouw en haar gezin. Voorafgaand aan de film is er een etentje, vanaf 18:00 uur. Entree film plus etentje: 25 euro, alleen film: 5 euro. Reserveren voor etentje is noodzakelijk, voor de film wordt reserveren aanbevolen.
www.stroomhuisneerijnen.nl

LingeFilm: 'Un Beau Soleil Intérieur'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm trapt het kerstweekend af met de Franse film 'Un Beau Soleil Intérieur', een sfeervolle en weemoedige romantische komedie met Juliette Binoche die constant verliefd wordt.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium. Weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van 5 bieren kost 12,50 euro. Reserveren via reserveren@go-leerdam.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de zaal.

zaterdag 23 december

Volkskerstzang
19:00-20:00, Leerdam, Grote Kerk. Jaarlijkse volkskerstzang in de Grote Kerk in Leerdam. De kerk is open vanaf 18:30 uur. Dit jaar werken aan de kerstzang onder andere mee: koninklijke muziek vereniging Kunstliefde en Vriendschap en christelijk gemengd koor ZOUT. Bastiaen Boekelo is de pianiste en Arie Woudenberg bespeelt het orgel. Ton van Driel leidt de samenzang. Wethouder Teus Meijdam leest het kerstevangelie en verzorgt het slotwoord. Ongeveer zevenhonderd mensen bezoeken jaarlijks de volkskerstzang. Zoals gebruikelijk is er een collecte. ASVZ De Lingebolder wil voor haar bewoners meer actieve avonden organiseren en sparen voor de aanschaf van een karaoke- en geluidsset. De opbrengst van de collecte is dit jaar bestemd voor deze apparatuur.

Kerstzangdienst
21:30, Herwijnen, hervormde kerk. Kerstzangdienst in de hervormde kerk in Herwijnen, voor het eerst verleent naast fanfare Wilhelmina ook het plaatselijke koor Soli Deo Gloria medewerking. Bezoekers worden vanaf 21:15 uur welkom geheten met fanfaremuziek. Muziekvereniging Wilhelmina staat onder leiding van dirigent Ron van Duffelen. Om 21:30 uur begint de dienst. Er is veel ruimte voor samenzang van bekende liederen, begeleid door de fanfare of het orgel. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Henco de Bruijn. Samen met christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria brengt Wilhelmina onder andere het bekende 'Dona nobis pacem' ten gehore. Het koor zingt ook enkele liederen onder leiding van de eigen dirigent Ruben Weverling. R. Verkaik verzorgt de meditatie. De hervormde kerk is te vinden aan de Waaldijk 139.

zondag 24 december

Kinderkerstfeest
16:00, Beesd, St. Pieterskerk. Kinderkerstfeest in de St. Pieterskerk. Dit jaar met een schimmenspel waarbij tieners van de gemeente helpen, een spannend verhaal, chocomel en koekjes en natuurlijk na afloop voor de kinderen tot en met groep 8 een boekje. Alle jongeren van harte welkom maar ook ouders, verzorgers, opa's, oma's en familie zijn welkom om dit feest mee te vieren.

Kerstzangdienst
21:00, Beesd, St. Pieterskerk. Kerstzangdienst in Beesd. In het donker met alleen de kaarsen die branden zet Sjier Chadasj de eerste tonen in voor deze viering. De liederen van het koor worden deze avond extra luister bijgezet met violiste Laura van de Stoep. Laura is eerste violiste van het Philharmonisch Orkest. Organist is Cees van Ooyen. Het thema van de dienst is: 'Morgen zal het vrede zijn'. Dominee Scheffer is de voorganger. Na afloop van de dienst zullen de vuurkorven (als het weer het toelaat) branden en de Gluhwijn klaar staan.

dinsdag 26 december

Als de kerstman
11:00-15:00, Herwijnen, GeoFort. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen bij GeoFort een bijzondere wereldreis maken met behulp van een virtual reality-bril. Namelijk: als kerstman. Ze moeten bij deze activiteit cadeaus bezorgen en raden waar ze zijn geweest. Als aandenken wordt er met behulp van een 'green screen' een foto van de arrensleerijders gemaakt.

woensdag 27 december

Inloopmiddag Seniorweb
14:00-16:00, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een inloopmiddag voor mensen - voornamelijk 40-plussers - die hulp willen bij het gebruiken van hun tablet, computer of smartphone. Er is een breed cursusaanbod, waar mensen deze middag meer informatie over kunnen krijgen. Meer informatie is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl

LingeFilm: '100% Coco'
14:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de familiefilm '100% Coco' te zien over de 13-jarige modevlogger Coco. Een vrolijke Nederlandse speelfilm gebaseerd op het boek van Niki Smit. Voorafgaand aan de film is er voor alle kijkers vanaf 14:00 uur een verwenmiddag in een heuse beautysalon in De Pluk.

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

LingeFilm: 'Loving Vincent'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'Loving Vincent', waarin het verhaal wordt verteld van de laatste jaren van Vincent van Gogh. Een unieke film waarin elk van de 65.000 beelden een olieverfschilderij is, met de hand geschilderd in de techniek van Van Gogh. 'Loving Vincent' won de Publieksprijs op het Internationale Animatie Film Festival in Annecy en de prijs voor Beste Animatie op het Internationale Film Festival van Shanghai.

donderdag 28 december

Winterwandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een eindejaarswandeling door het polderland van de Vijfheerenlanden. De route van ruim 8 kilometer begint en eindigt in natuurcentrum De Schaapskooi. Deelnemers kunnen starten tussen 10:00 en 12:00 uur. Bij terugkomst is er erwtensoep en een broodje. Deelname kost 7,50 euro per persoon (inclusief erwtensoep en toebehoren). Opgave is mogelijk tot uiterlijk dinsdag 26 december via de website van natuur- en vogelwacht.
www.natuurcentrum.nl

Plantenjacht met IVN
13:00-15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met een natuurgids van natuurorganisatie IVN West-Betuwe op eindejaarsplantenjacht in landgoed Neerijnen. Door het bos en over de dijk op zoek naar bloeiende planten. Na afloop erwtensoep met roggebrood en spek. De erwtensoep kost 5 euro, deelname aan de wandeling is gratis. Aanmelden: pwg@ivnwestbetuwe.nl Bij slecht weer kunt u vanaf 12:00 uur bellen of het doorgaat: 06-22016263.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, Het Achterhuis. Bezoekboerderij Het Achterhuis organiseert een verrassingsmiddag op het boerderij, thema is 'Boer(in) worden in één middag'. De middag begint om 13:30 uur en duurt tot ongeveer 16:30 uur. Deelname kost 8 euro per persoon. Deelnemers moeten warme kleding aantrekken en oude schoenen of laarzen. Opgeven kan via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl.

Snertwandeling
14:00, Neerijnen, landgoed Waardenburg en Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een snertwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De boswachter loopt met deelnemers mee door de uitgestrekte uiterwaarden van de Waal. De wandeling start om 14:00 uur op de parkeerplaats bij Stroomhuis Neerijnen. Duur: circa 2,5 uur. Deelname kost 10 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar betalen 7,50 euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via onderstaande website. Meer informatie is te verkrijgen bij Anton van der Velde via 06-16651048 of Jan Taat via 06-83086024.
www.glk.nl/evenementen

vrijdag 29 december

Vogels in de winter
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een jeugdactiviteit over vogels in de winter. Deelnemers bekijken een diaserie over vogels in de winter, daarna maakt iedereen vetbollen. En vervolgens gaan de kinderen achter natuurcentrum De Schaapskooi op zoek naar vogels. De ochtendactiviteit duurt van 10:00 tot 12:00 uur, 's middags is er ook nog een sessie van 13:30 tot 15:30 uur. Deelname kost 2,50 euro per kind, dit is inclusief limonade en koek. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Opgeven bij C. Kramer via 0345-619684 of ckramer01@hetnet.nl.

Voetbalquiz
19:30, Heukelum, vv Heukelum. Quizwereld organiseert voor de zeventiende keer een voetbalquiz voor koppels bij vv Heukelum. De quiz werd vorig jaar gewonnen door René en Marco Verbeek. Iedereen mag meedoen, dus ook niet-leden van voetbalvereniging Heukelum.