Gemeente zoekt oplossing via overleg met Stedin

Kosten kabel verlammen Stadswal

heukelum • "Het gaat om absurde bedragen", briest stichtingsvoorzitter Dick van Dijk. De netbeheerder rekent voor het verleggen en opnieuw aansluiten van een kabel over een lengte van 250 meter het lieve sommetje van 46.000 euro. En dat schiet Van Dijk compleet in het verkeerde keelgat. "Dat is bij de beesten af. Bovendien: dat geld hebben we gewoon niet."

De stichtingsvoorzitter gaat er van uit dat een tientje per meter voor de aanschaf van zo'n kabel al aan de dure kant is en dat de nieuwe kabel dan alleen nog aangesloten hoeft te worden. "Het ingraven en afdekken van de kabel nemen wij voor onze rekening. Daar hoeft Stedin niet aan te pas te komen, dat doet Stichting Stadswal in het kader van de participatie."

De stichting voerde de afgelopen jaren met Stedin gesprekken over dit project. "Er waren ook afspraken gemaakt. Nu heeft er een wisseling van de wacht plaats gevonden en worden dergelijke astronomische bedragen gevraagd." Volgens Van Dijk hebben zowel stichting als gemeente er bij Stedin op aangedrongen zich bij dit vrijwilligersproject soepel op te stellen, maar tot op heden heeft de netbeheerder daar geen gehoor aan gegeven.

"Het kost ze misschien een paar duizend euro en ze vragen bijna 50.000 euro. Als monopolist kunnen ze dat doen. Niemand doet daar wat tegen. En dat terwijl die kabel zo'n beetje aan vervanging toe is." Onlangs liet een woordvoerder van Stedin in AD Rivierenland weten dat de zaak anders ligt. Door omstandigheden gingen de aanvankelijke plannen niet door en moest de kabel omgeleid worden. Dat zou de kosten van het project opdrijven. Volgens Dick van Dijk klopt deze uitleg niet. Deze week was Stedin niet bereikbaar voor nader commentaar.

Van Dijk vindt het onbegrijpelijk dat de netbeheerder voor de aanleg van een 'kabeltje' dergelijke bedragen vraagt. "En dat terwijl onze vrijwilligers met drie ton een stadsmuur bouwen van 600 meter, een waterberging van 2.500 vierkante meter aanleggen en ook nog een brug realiseren."

Het meningsverschil zorgt voor een forse impasse. "Het werk ligt nu stil. We moeten eerst met Stedin om de tafel om dat bedrag naar beneden te krijgen. Als dat niet gebeurt, is dat de nekslag voor het project."

Wethouder Griedo Bel van de gemeente Lingewaal laat weten dat hij onlangs met Stedin contact heeft gehad over deze kwestie. "We zijn druk bezig om op korte termijn een afspraak te maken. We willen Stedin vragen hoe ze tot deze offerte zijn gekomen. En wij zullen op onze beurt uitleggen hoe wij er tegen aan kijken." De wethouder kan zich niet voorstellen dat deze kwestie ingrijpende gevolgen voor de Stadswal zal hebben. "Het project is al zo ver, alle keerwanden staan er al. Iedereen is wild-enthousiast over de Stadswal, dus linksom of rechtsom komen we er wel uit. We moeten zorgvuldig met deze financiële kwestie omgaan, maar we hopen echt snel met een oplossing te komen."

André Bijl