'Het is een ingetogen actie'

regio • De drijvende kracht achter de protestmars in Leerbroek is Peter Janssen, voorzitter van Konijn in Nood. "Wij zullen pas stoppen als dit bedrijf de deuren sluit."

De eerste actie om dat doel te bereiken is de stille tocht en de wake op zaterdag 16 december. "We verzamelen ons bij de kerk in Leerbroek", licht hij toe. "Met brandende fakkels lopen we vervolgens in een stille tocht naar konijnenfokkerij. Daar houden we een wake om de gestorven konijnen te gedenken, net als de konijnen die nog opgesloten zitten. We leggen voor hen ook een krans. Vervolgens lopen we weer terug naar de kerk."

Het is, zo blijkt uit het programma, een protestactie met een vreedzaam karakter. "Het is heel ingetogen", bevestigd Peter Janssen. "Bij de wake zijn ook vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren van de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland aanwezig."

De wake is een eerste actie, bedoeld om een einde te maken aan de bedrijfsactiviteiten van de familie Kool. "In 2018 gaan we verder. Welke plannen we nog meer hebben? Daar kan ik nu nog niets over zeggen." Dat het nodig is, daarvan is Janssen overtuigd. "Wij noemen het geen konijnenfokkerij, het is een hel voor dieren. Konijnen zijn niet geschikt om als vee te houden. We hebben mensen die kunnen onderbouwen dat daar verschrikkelijke dingen met de dieren gebeuren. Het is een doodbloedende bedrijfstak. In 2000 waren er tweehonderd konijnenfokkerijen, nu zijn er nog maar minder dan veertig. We hebben eerder actie gevoerd tegen een bedrijf uit Moergestel; dat is nu dicht. Het is één van de meerdere successen die we de afgelopen jaren al geboekt hebben."