Lezing van Amsterdamse kunstenaar Carrilho

vianen • De Amsterdamse beeldend kunstenaar Nelson Carrilho exposeert dit najaar in de tuin van het Stedelijk Museum in Vianen. Hij geeft zaterdag 16 december een presentatie over zijn werk in de Vrijstad.

Nelson werd op op 30 maart 1953 geboren op Curaçao. Hij kwam in 1965 naar Nederland. Hij volgde een klassieke opleiding aan de Academie der Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht. Zoals veel kunstenaars in die tijd streek hij neer in de Jordaan. Heel bekend is het anti-racismemonument ('Moeder Rots') dat hij maakte na de moord op de Amsterdamse tiener Kerwin Duinmeijer. Het grote beeld staat in het Vondelpark. Het bekende beeld 'Dragers van Verre' in het Westerpark is eveneens van zijn hand. Momenteel werkt hij aan een groot beeld ter ere van Nelson Mandela, dat komt te staan in Amsterdam-Noord.

De lezing die hij zaterdag verzorgt in het Stedelijk Museum zal een inzicht geven in het proces van beeldhouwen en bronsgieten. Hij zal verder ook een glimp laten zien van zijn diepe observaties van het leven. Nelson zal wat langer stilstaan bij een opdracht die hij kreeg van een manege in het Belgische Reti om een meer dan levensgroot bronzen paard te maken. "Ik wil de hele ontstaansgeschiedenis van zo'n beeld vertellen: van vage opdracht tot het gieten van het brons."

Ook probeert Carrilho een link te leggen met de expositie van de etsen van Rembrandt, die nog tot begin januari in het Stedelijk Museum te bewonderen zijn. "Op enige manier werken we toch uit dezelfde bron", zegt Carrilho. "Kijk bijvoorbeeld naar mijn beelden. Een terugkerend thema zijn de gaten in de beelden. Die gaten suggereren schaduw. De vlakken vangen het licht. Dat spel met zwart en wit correspondeert met het geraffineerde claire obscure in de etsen van Rembrandt."

De lezing met dans en muziek begint zaterdag 16 september om 17:00 uur. De deuren zijn geopend vanaf 16:30 uur. De toegangsprijs bedraagt 6 euro. Kaarten kunnen worden gereserveerd via onderstaande website.


q www.stedelijkmuseumvianen.nl