woensdag 13 december

Kerstboom
19:00, Leerdam, Dr. Reilinghplein. Bij de kerstboom op het Dr. Reilinghplein zijn er allerlei activiteiten voor Serious Request Leerdam. Een koor zingt hits uit de Top 2000. grand café Van Zanten en PrintPro Leerdam zijn deze avond open. Er is ook een speciale verkoop van door een glasblazer gemaakte kerstballen, deze zijn te koop voor 5 euro. De opbrengst van deze ballen is 100 procent voor Serious Request. Verder is er warme Glühwein, koffie en chocolademelk te koop.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, De Rank. De kerstavond van Passage Hei- en Boeicop wordt verzorgd door eigen leden en wordt voorafgegaan door een broodmaaltijd.

vrijdag 15 december

Kerstmarkt Leerdam-Noord
14:00-21:00, Leerdam, winkelcentrum 't Eiland. Kerstmarkt met kraampjes, hapjes en drankjes, gezellige verlichting, muziek en tal van activiteiten voor jong en oud. Voor de jeugd is er een springkussen en er worden oudhollandse spelletjes georganiseerd. Om 18:30 uur start er een lampionoptocht. De organisatie van de kerstmarkt is in handen van de Wijkraad Noord & Ter Leede en de ondernemers van het winkelcentrum.

Kerstmiddag
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. De activiteit begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Deze middag is gratis voor de leden en donateurs van wijkvereniging West-End. Introducees betalen vijf euro entree. De muziek wordt verzorgd door Just For Fun, er is bovendien een gastoptreden van het kinderorkest uit Leerdam onder leiding van Marjan Verdonk. Aanmelden kan tot maandag 4 december bij Rika Holtjer via 0345-615882, Martha Middelkoop via 0345-617050. Of per e-mail info@wijkverenigingwestend.nl ter attentie van Lenie de Pender.

Lampionnenoptocht
18:30, Leerdam, Eiland. Buurtbeheergroep De Griendgenoten organiseert een lampionnenoptocht op het Eiland in Leerdam. Daar is dan ook een kerstmarkt, het Eiland is het startpunt en finish voor de lampionnenoptocht. Om de optocht zo groot mogelijk en voor iedereen toegankelijk te maken, deelt de organisatie gratis lampionnen uit bij hun kraam op de kerstmarkt. Om 18:30 uur start de optocht.

Slotconcert
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Groep 5 van School met de Bijbel geeft een concert in dorpshuis De Poort als afsluiting van het project Blazersbende. De kinderen hebben tijdens het project theorie- en praktijklessen gevolgd over muziek maken in de fanfare. Muziekvereniging Wilhelmina en de christelijke basisschool in Herwijnen organiseren dit jaarlijks. De fanfare regelt instrumenten en docenten van het Service Punt Amateurkunst. Kinderen die de smaak te pakken krijgen, kunnen daarna individuele lessen krijgen via stichting Muziek Onderwijs Lingewaal. Het concert met muziekvereniging Wilhelmina begint om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Kerstconcert
20:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Het wordt inmiddels een traditie: het kerstconcert van christelijke brassband Harp en Luit uit Vuren. Deze keer geeft het orkest onder leiding van Maarten van de Kolk dit samen met interkerkelijk koor Inspiration uit Vianen. De deuren gaan open om 19:30 uur. Het concert begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.

zaterdag 16 december

Kerstmarkt
11:00-16:00, Leerdam, Bethelkerk. Kerk aan de Linge organiseert een kerstmarkt in de Bethelkerk. Er is een boekenkraam en een enveloppenkraam, daarnaast kunnen bezoekers kerststukjes, -kaarten en andere –artikelen kopen. Er is ook koffie met gebak en warme chocolademelk. De opbrengst van de markt is bestemd voor ZWO.

Boutdraaimiddag
16:00, Leerdam, kantine LRC Leerdam. Supportersvereniging Door Weer en Wind organiseert een boutdraaimiddag in de kantine van LRC Leerdam. Na de wedstrijd van LRC Leerdam tegen De Merino's draait vanaf 16:00 uur het rad van avontuur, er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder onder meer kalkoenen, konijnen, gourmet- en vleesschotels. Bij afgelasting van de wedstrijd LRC Leerdam tegen De Merino's zal de boutdraaimiddag om 15:00 uur beginnen. Daarnaast zal iedere zaterdag tot en met zaterdag 13 januari in het teken van een activiteit zoals klaverjassen, de oudejaarsborrel, de voetbalquiz en darten.
www.vvlrc.nl

Kerstdiner met dansant
16:00-22:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam organiseert een kerstdiner met een dansfeest. Er is muziek van The Evergreens. Meer informatie is te verkrijgen via 06-28758347 of owts@live.nl.

Boom versieren
16:30, Schoonrewoerd, Dorpsplein. Dorpsvereniging Schoonrewoerd gaat met zoveel mogelijk dorpsbewoners de kerstboom op het Dorpsplein versieren. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf versieringen te maken vanaf 16:30 uur. De dorpsvereniging zorgt voor een hapje, een drankje en muziek. Burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Teus Meijdam hangen met behulp van de ladderwagen van de brandweer de versiering in de boom. Vanaf 17:00 uur zijn alle dorpsbewoners van harte welkom.

Kerstzangavond
19:00, Hei- en Boeicop, hervormde kerk. Kerstzangavond met solisten Martin Stravers en Rudy Hakkesteegt, kinderkoor Talitha en muzikanten. Na afloop is er achter de kerk gelegenheid om bij de vuurkorf na te praten met een warm drankje en broodje met worst. Voor de kinderen liggen marshmallows klaar.

Draaiavond
19:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Er zijn weer vele mooie prijzen te winnen tijdens de jaarlijkse draaiavond van Harp en Luit in De Koels in Vuren. Ook is hier de trekking van de grote verloting. Deze draaiavond biedt spanning en gezelligheid en heeft voor iedereen aantrekkelijke prijzen in het vooruitzicht. Met het rad worden onder andere kippen, kalkoenen, gourmetpakketten, levensmiddelenpakketten, wijn, mandarijnen en diverse leuke cadeaus verdraaid. Speciaal voor de kinderen is er het eerste uur van deze avond extra veel speelgoed te winnen. De opbrengst van deze draaiavond is voor de aanschaf van muziekinstrumenten en uniformen.

Kerstzangavond
19:30, Hellouw, Kortgraaf 7. Kerstzangavond in Hellouw. Kinderkoor 'Kom nu met Sangh' uit Bruchem zingt kerstliederen, terwijl mondharmonicavereniging NEP uit Hellouw kerstmuziek speelt. Bovendien is er samenzang van bekende kerstliederen.

LingeFilm: 'Baby Driver'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Baby Driver', hierin ontmoet Baby (Ansel Elgort), de getalenteerde jonge chauffeur van vluchtauto's het meisje van zijn dromen. Hij wil stoppen met zijn criminele activiteiten. Als Baby door zijn opdrachtgever (Kevin Spacey) wordt gedwongen om mee te werken aan een overval, die gedoemd is te mislukken, zet hij alles op het spel.

zondag 17 december

Vogelexcursie
09:00, Vianen, parkeerplaats Benedictushof 132. Vertrek voor een vogelexcursie in de Flevopolder, georganiseerd door de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden. In de Flevopolder zijn veel vogels te zien, zoals de brilduiker, veel eendensoorten en misschien ook de zeearend. Eduard Polfliet uit Vianen is de gids. Zijn mobiele nummer is 06-52095622. Reeds om 08:40 uur is het vertrek vanaf station Leerdam. Wie hier vandaan wil vertrekken kan contact opnemen met Bart de Groot: 06-40339872.

Gezinsviering
10:00, Leerdam, Bethelkerk, Westwal 29a. Stichting Sirkel Leerdam verzorgt een gezinsdienst in samenwerking met de Floris Radewijnszschool. De dienst staat in het teken van advent, de periode in het kerkelijk jaar waarin het feest van de geboorte van Jezus wordt voorbereid. Een koor van kinderen van de Floris Radewijnszschool, onder leiding van Anniecke van Delft, zal de viering opluisteren. Voorganger is pastor Henk Berflo.

LingeFilm: 'Dummie de Mummie'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. In 'Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet' heeft Dummie heimwee naar Egypte en hij wil afscheid gaan nemen van zijn ouders. Dummie en Goos worden vergezeld door vader Klaas en juffrouw Friek en zo gaan ze op zoek naar de graftombe van farao Achnetoet. Hoewel ze nadrukkelijk worden gewaarschuwd om niet naar binnen te gaan omdat er allerlei boobytraps en andere gevaren zijn, doen ze dit natuurlijk toch. De autismevriendelijke voorstelling start om 11:00 uur en de reguliere versie om 15:00 uur.

Kinderkerstfeest
16:30, Asperen, Het Paard. De gereformeerde kerk in Asperen organiseert een kinderkerstfeest in Asperen. De deelnemertjes maken een wandeling langs verschillende vensters in het dorp, in elk raam is een persoon of vertelling te zien. Alle vensters vormen samen een mooi verhaal. De tocht eindigt in de kerk. Na afloop is er een kop warme chocolademelk voor iedereen. De start is om 16:30 uur bij beeld Het Paard op de Voorstraat in Asperen. Rond 17:30 uur het kinderkerstfeest afgelopen. De gereformeerde kerk organiseert elk jaar een dergelijk kinderkerstfeest, er komen steeds wel ruim honderdvijftig kinderen op af.

maandag 18 december

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of gewoon een praatje.

dinsdag 19 december

Verhalen over Deil
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Arnold Beverloo vertelt bij Dorpsontmoetingspunt Deil (Dop) verhalen over Deil en omstreken aan de hand van het archief van de familie Kolff. Inloop vanaf 09:30 uur.

woensdag 20 december

Inloopmiddag Seniorweb
Elke woensdagmiddag tussen 14:00-15:30 kunt u langskomen om geholpen te worden bij problemen of vragen bij het gebruik van uw computer of tablet. Wij kunnen ook gratis een APK-PC diagnose uitvoeren om uw computer te beoordelen. Adres: Noorderberg, Noordwal 91a, 4141BK Leerdam

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

Kerstviering
17:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen, houdt haar kerstviering. Er is muzikale begeleiding van muziekvereniging Wilhelmina. De inloop is vanaf 17:30 uur, de koffietafel begint om 18:00 uur. Deelname kost 10 euro per persoon. Leden en inwoners van Herwijnen vanaf 65 jaar kunnen zich tot vrijdag 15 december opgeven via 0418-581854.

Kerstzangavond in Zijderveld
19:30, Zijderveld, Hervormde kerk. De jaarlijkse kerstzangavond wordt georganiseerd door de plaatselijke christelijke gemengde zangvereniging Laudate Dominum. Dit koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Het koor is voor deze gelegenheid een gelegenheidskoor en bijna verdubbeld in aantal zangers. Gastkoor is het christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen onder leiding van Ruben Weverling. Anja de Bruijn-Bok en Anne van Lagen bespelen de dwarsfluit en Dinie Jager-Raven bespeelt de klavieren van het orgel of de piano. De koren zingen aansprekende en bekende liederen en er staat uiteraard ook samenzang op het programma. De meditatie wordt verzorgd door dominee D. Verkuil, hervormd predikant van Zijderveld. De kerk is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis, maar er is na afloop wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

vrijdag 22 december

Kersttheater
19:30, Geldermalsen, Marktplein. Toneelgroep T-jater voert de voorstelling 'The Christmas Carols' op, locatie is het Marktplein in Geldermalsen. Er is medewerking van vocal group Zinnia dansgroep L.O.F.. De entree is gratis. De organisatie raadt aan bezoekers aan zich warm te kleden en een deken mee te nemen. Aanvang: 19:30 uur.

Kerstconcert
20:00, Asperen, hervormde kerk. Het vocaal ensemble Cantate uit Gorinchem geeft een kerstconcert in de hervormde kerk in Asperen. Thema: 'Lessons and carols', tijdens de avond komen bekende én onbekende kerstliederen voorbij. Ze worden afgewisseld met het bekende kerstverhaal. Nieuw dit jaar zijn de Scandinavische invloeden van de componisten Arvo Pärt en Ola Gjeilo. Het concert in Asperen begint om 20:00 uur. Tickets kosten in de voorverkoop 10 euro, deze zijn te krijgen via de website van Cantate. Aan de deur kosten de entreekaarten 12,50 euro.
www.cantate-gorinchem.nl

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van 5 bieren kost 12,50 euro. Reserveren via reserveren@go-leerdam.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de zaal.