• Gezellig samen eten bij de open eettafel.
• Gezellig samen eten bij de open eettafel. Foto: Nico van Ganzewinkel

Feestje bij open eettafel in Zijderveld

zijderveld • De open eettafel in Zijderveld vierde vorige week woensdag haar 10-jarige jubileum. Vanwege dit feestelijke moment at burgemeester Wim Groeneweg een hapje mee.

Het toenmalige bestuur van dorpshuis De Krooshof nam in 2007 het initiatief om een open eettafel te starten in Zijderveld. Met name Rika Verweij legde veel contacten tussen vrijwilligers van de Nederlandse hervormde vrouwenvereniging Dorcas, dames van de Hervormde Vrouwendienst en de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen in afdeling Zijderveld. Uit elk van deze verenigingen kwam er één afgevaardigde in de organisatie van de open eettafel terecht. Tot op de dag van vandaag zijn dat Jans van Nifterik, Liesbeth Verhoeven, Rika Verweij en de beheerster van De Krooshof. Ook de twaalf vrijwilligers (waaronder twee heren), die betrokken zijn bij de open eettafel zijn merendeels afkomstig uit deze organisaties. Iedereen doet twee of drie keer per jaar een 'dienstje' volgens aan vast schema.

De gezamenlijke maaltijd is speciaal voor bedoeld voor 55plussers die zelfstandig wonen, maar voor wie boodschappen doen of eten koken moeilijk gaat of die eens geen zin hebben om zelf te koken. En natuurlijk inwoners die het gewoon gezellig vinden om gezamenlijk te eten. De afgelopen jaren werden de maaltijden gemaakt door de kookbrigade's van het Koningin Emmahuis en van Huis ter Leede, beiden in Leerdam en van Open Vensters in Ameide. Ook de kookbrigade van eetcafé 't Trefpunt in Hei-en Boeicop hebben geruime tijd de maaltijden verzorgd. Sinds begin vorig jaar doet de huidige beheerder van de Krooshof, Danny Vocking, zijn best om smakelijke maaltijden te serveren.