Sociaal beleid Leerdam trekt de aandacht

leerdam • Onlangs haalde Leerdam het nieuws als gouden sociale gemeente. De inspanningen in de Glasstad trokken ook de aandacht van Den Haag: op 22 januari gaat een Leerdamse delegatie naar het ministerie.

"Tijdens de opening van het Inloophuis dementie nodigde staatssecretaris Van Rijn ons uit om over onze aanpak door te praten", zegt wethouder Arie Keppel. Volgens hem is Leerdam uitgeroepen tot gouden sociale gemeente, omdat zaken als sociaal werk, zorg en welzijn – onder meer via Samen Doen – goed verbonden worden en de gemeente zoekt naar vernieuwingen. Daarnaast was Leerdam landelijk trendsetter door – behalve de vaste wettelijke bijdrage – geen inkomensafhankelijke bijdrage voor Wmo-voorzieningen meer te vragen.

Nieuw is dat er in Leerdam nu ook een consultatiebureau voor ouderen bestaat. Huisartsenpraktijk Hurts en Oron nam daarvoor het initiatief. "De artsen ontdekten dat van de tien ouderen die ze op het spreekuur krijgen er vijf een zakdoek nodig hebben. Dan gaat het over zaken als rouw en eenzaamheid of ondervoeding", aldus Keppel. Vandaar dat het plan ontstond om - in het kader van de preventie - bij de contacten met ouderen niet alleen te kijken naar hun gezondheid, maar ook naar hun welzijn. Volgens Keppel staan veel ouderen daarvoor open. "Er bestaat een vertrouwensband met de artsen." Problemen die zo worden ontdekt, geven huisartsen door aan de juiste instanties, zoals het Sociaal Team. Dit initiatief staat model voor de Leerdamse aanpak. Keppel: "Het gaat er om dat we die vertrouwensmomenten benutten om signalen op te vangen. Daarvoor moeten 'zorgwerkers' breder kijken: je komt voor de steunkousen, maar je merkt dat er ook andere problemen spelen. Dan is het zaak om dat aan het juiste adres door te geven. Op die manier kunnen we de mensen eerder en beter beter helpen. Al is het maar door een cursus valpreventie of door de mensen meer te laten bewegen." Inmiddels zijn twee andere Leerdamse huisartsen ook enthousiast over het consultatiebureau voor ouderen. Als het aan B&W ligt, wordt het 'project' over heel Leerdam uitgerold.