'Vragen van een ID moet automatisme worden'

Hoge boetes voor schenken alcohol

LEERDAM • De overtreding komt de zaken op een boete van 1300 euro te staan. De eerste controle vond afgelopen voorjaar plaats. Horecazaken en supermarkten werden bezocht door zogenaamde mystery shoppers die alcohol bestelden. Overtreders die bij die eerste controle toch alcohol verkochten aan jongeren onder de achttien jaar kregen een waarschuwing. "Bij de tweede controle afgelopen zomer en najaar gingen er opnieuw vijf of zes van hen in de fout. Die ondernemers begaan een economisch delict en daar staat een fikse boete op", zegt burgemeester Tjerk Bruinsma. Het gaat om een bedrag van 1300 euro. "Een forse boete, de ondernemers schrokken zich een hoedje." De burgemeester maakte niet bekend om welke zaken het precies gaat.

De boete wordt overigens pas definitief als de burgemeester met de betrokken ondernemer heeft gesproken. "Voor we de boete opleggen, willen we weten wat er precies is misgegaan." In sommige gevallen blijkt het voor de ondernemers ook lastig om zich aan de regels te houden. "Als het druk is in de zaak of op het terras, is het soms moeilijk om het overzicht te behouden", geeft Bruinsma toe. Bovendien gaan de 'mystery shoppers' – die afkomstig zijn van een professioneel bureau en speciaal voor deze taak getraind zijn – 'listig' te werk. Twee klanten bestellen een biertje en een flesje energy drank. "De serveerster gaat er van uit dat het bier voor de vader is, terwijl de limonade wel voor de jongste van de twee bedoeld zal zijn. Als de bestelling wordt gebracht, blijkt het net andersom te zijn."

Geldig excuus

Toch is dat geen geldig excuus voor de ondernemer, vindt Bruinsma. "Je mag gewoon geen alcohol schenken aan jongeren onder de achttien jaar. In zulke gevallen moet de ondernemer in actie komen. En in twijfelgevallen altijd naar een ID vragen. Ook als je er bijna zeker van bent dat iemand ouder is dan achttien." In heel bijzondere gevallen zou de burgemeester kwijtschelding van de boete overwegen. "Als de ondernemer echt kan aantonen er alles aan gedaan te hebben om overtreding te voorkomen, maar het door bijzondere omstandigheden toch mis is gelopen, kan dat als verzachtende omstandigheid worden gezien. Maar tot nu toe is dat niet aan de orde geweest. Het is overduidelijk fout gegaan bij een rechtstreekse bestelling. Daar bestaat geen enkele twijfel over. De ondernemers geven zelf ook toe dat ze fout zijn geweest. De boetes zijn bovendien juridisch getoetst. Al kunnen de ondernemers er uiteraard nog wel bezwaar tegen maken."

Ondernemertje pesten

Het college benadrukt dat het niet gaat om 'ondernemertje pesten'. Wethouder Cees Taal: "Het is speerpunt van beleid. Op verzoek van de gemeenteraad proberen we het alcoholgebruik van jongeren waar mogelijk terug te dringen. Het gaat om hun gezondheid, we proberen het risico van verslaving zoveel mogelijk tegen te gaan. De situatie is ook in Leerdam best zorgelijk." Bruinsma: "De gemeenteraad heeft inderdaad op handhaving aangedrongen. Ondernemers moeten jongeren altijd vragen hun ID te laten zien, zodat er absoluut geen twijfel bestaat. Dat moet een automatisme worden. Dat is tot nu toe nog niet het geval."

De Leerdamse overtredingen beperkten zich overigens tot de horeca; voor zover bekend gingen supermarkten en slijterijen niet in de fout.

André Bijl