• Leerlingen van de Julianaschool zongen dinsdag kerstliederen voor de bewoners.
• Leerlingen van de Julianaschool zongen dinsdag kerstliederen voor de bewoners. Foto: Aangeleverd

'Kinderen niet de dupe van staking'

leerdam • Leerdamse scholen van de christelijke onderwijsstichting LOGOS gaven dinsdag een ludieke invulling aan de landelijke stakingsactie.

Leerkrachten van cbs Koningin Wilhelmina verrichten vrijwilligerswerk in Huis ter Leede en in Emma. Leerlingen van de Julianaschool zongen kerstliederen in Huis ter Leede en in Lingesteyn. "Wij vinden het als school belangrijk om niet de kinderen (en hun ouders) de dupe te laten zijn van deze actie, maar tegelijkertijd vinden we het juist in deze tijd belangrijk om te zien naar de ouderen in onze buurt en hun een fijn uurtje te bezorgen", zegt Caroline van Reenen, directeur van de Julianaschool.

Kerstattentie

De kinderen hadden op school al een kerstattentie gemaakt voor de ouderen. De jongste kinderen van de groepen 1 tot en met 4 deden spelletjes met de oudere bewoners boven de school, het Dr. Voogdplein en het Zr Croonhof. Het optreden in Huis ter Leede was een groot succes. Het restaurant zat afgeladen vol.

"Huis ter Leede is natuurlijk heel blij dat de leerkrachten hun stakingsdag zo'n goede, waardevolle invulling geven", zegt communicatie-adviseur Iris Stekelenburg.

Vrijwilligerswerk

Leerkrachten van christelijke basisschool Koningin Wilhelmina deden dinsdag vrijwillgerswerk in Huis ter Leede, zowel in het verpleeghuis Kajuit als verzorgingshuis De Mast. Er werd geholpen in de huiskamers en bij de activiteiten die werden aangeboden.

Directeur Niels Verbaas: "Tijdens een teamoverleg kwamen wij tot de conclusie dat ze in de zorg, net als in het onderwijs, niet aan de patiënt (leerling) toekomen. Het leek ons daarom goed om onze diensten aan te bieden, zodat wij de klussen konden doen die veel tijd vergen, zodat zij toekomen aan de dingen die er echt toe doen."

De directeur vindt de actie hard nodig. "Als scholen moeten wij keuzes maken met het geld dat beschikbaar komt."

Passend onderwijs

Verbaas: "Door de komst van passend onderwijs blijven er steeds meer kinderen met specifieke leerbehoeften binnen het basisonderwijs. We vinden het fijn dat we hen een onderwijsplek kunnen bieden nabij hun eigen woonomgeving. Echter we zien hierdoor de 'druk' voor de leerkracht steeds meer toenemen. Geld voor extra handen om deze kinderen extra ondersteuning te bieden is er vaak niet."

Naast de werkdruk maakt de school zich ook druk over voldoende nieuwe leerkrachten. Verbaas: "Nu wij steeds moeilijker aan invallers kunnen komen, hopen wij dat de regering het vak van onderwijzers weer aantrekkelijk gaat maken."