• Rhelico-keeper Michel Kuipers is een van de ervaren krachten van Rhelico.
• Rhelico-keeper Michel Kuipers is een van de ervaren krachten van Rhelico. Foto: Jeroen de Bruin

Jens Duizer en Michel Kuipers blikken vooruit

ASH en Rhelico bouwen op jeugd

hellouw/rumpt • Vierdeklassers ASH en Rhelico zitten in hetzelfde schuitje. Beide ploegen maakten afgelopen zomer een nieuwe start en bouwen met een jeugdig team aan de toekomst.

In Rumpt was de stap het grootst. Rhelico stapte over van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Een hoop ervaren jongens bleven op zondag in een vriendenteam voetballen. De nieuwe trainer Olav van Rijkom kreeg de beschikking over een piepjonge ploeg. Eén van de ervaren krachten is doelman Michel Kuipers. Opvallend, de Leerdammer maakte eerder ook al bij Leerdam Sport de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. "Ik denk dat die stap in de club goed valt", zegt Kuipers. "De kantine zit vol op zaterdag, er komt best wat jeugd naar onze wedstrijden kijken en die blijven ook hangen."

Wennen

Als 'oudje' tussen de jonkies was het even wennen voor Kuipers. "Maar het bevalt goed, hoor", zegt Kuipers die ook altijd jeugd-teams heeft getraind en dit seizoen bij Rhelico de O-15 onder zijn hoede heeft. "Ik probeer als meer ervaren speler veel met jongens te praten, maar vooral bij trainingen en rond wedstrijden. In het veld kun je als keeper weinig sturen." Ook de samenwerking met trainer Van Rijkom was voor Kuipers even wennen. "Een heel andere trainer dan Ferry van de Wal", zegt Kuipers. "In het begin dacht ik dat Olav mijn type niet was en vond ik het lastig, maar nu vind ik het een geweldige trainer. Die man is helemaal gek van voetbal."

De resultaten zijn dit seizoen niet het belangrijkst in Rumpt. Rhelico won drie keer en verloor de overige zeven wedstrijden, met als dieptepunt de 14-0 oorwassing bij VVAC. "Dat ging niet helemaal goed, nee", weet Kuipers. "Het zal de jeugdigheid zijn. We bleven vooruit lopen. Al die jongens willen gewoon lekker voetballen. Soms heb je echter iemand nodig die een grens trekt. Dat moeten die gasten nog leren." Ondanks die mindere resultaten blijft de sfeer goed op Boutenstein. "De meeste spelers voetballen al hun hele leven samen. Hoe ze met elkaar omgaan is een feestje. Na een nederlaag ben ik nog wel eens chagrijnig en zonder ik me af. Ik vind het wel mooi om te zien hoe zij dat dan doen. Daar gaat gewoon de muziek aan. Ze houden me jong", lacht Kuipers.

Nieuw gezicht

In Hellouw zit ASH in een vergelijkbaar proces. Na zeven seizoenen werd trainer Gerrit Molenaar opgevolgd door Ron Laros. Jens Duizer is één van de jonge jongens die ASH weer smoel moeten gaan geven. De inmiddels 18-jarige Duizer baalde wel een beetje dat Molenaar weg ging. "Onder hem ben ik vorig jaar gedebuteerd en daarna speelde ik bijna alles. Ik vind het ook gewoon een goede trainer", zegt Duizer. "Maar goed, ik snap ook wel dat het na zeven jaar wel eens tijd is voor een nieuw gezicht." Ook onder Laros is Duizer verzekerd van een basisplaats. Hij begon dit seizoen nog voorin, maar staat inmiddels weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld. "Daar voel ik me een stuk beter. Dan krijg ik meer de bal en ben ik meer op mijn plek", zegt Duizer.

Duizer hoopt met ASH na de winterstop meer punten te halen dan de zes die tot nu toe bij elkaar gesprokkeld werden. "Het is soms lastig met zo'n jonge ploeg. We missen wat ervaring, ondanks de aanwezigheid van jongens als Hidde van Wageningen, Danny Bijl en Gert-Jan van Oort", zegt Duizer. "We zijn natuurlijk maar een klein clubje. Vorig seizoen zijn er wat spelers weg gegaan en dat kunnen we niet goed opvangen. Het loopt nog niet zoals we willen."

Pech

Bij ASH houden ze de moed er echter in. "De sfeer is hier nog gewoon goed, dat is belangrijk. We trainer hard en doen ons best om er wat van te maken. We hebben dit seizoen ook wel wat pech gehad met late tegengoals", zegt Duizer, die samen met zijn één jaar jongere broertje Bernd in de ploeg staat. "We zijn er ongeveer tegelijkertijd bij gekomen. Het is leuk om samen bij de senioren lekker mee te voetballen."

Maarten van Hoogevest