• Applaus voor de mediators van de Noachschool.
• Applaus voor de mediators van de Noachschool. Foto: Levien Vermeer

Leerlingen bemiddelen bij conflict

schoonrewoerd • De Noachschool in Schoonrewoerd zet een unieke methode in om conflicten in de schoolklas tegen te gaan: tien bovenbouwmediator zijn aangesteld als 'mediator', doel hiervan is om kinderen te leren zoveel mogelijk zelfstandig problemen onderling op te lossen.

Intern begeleider juf Janneke den Hertog van de Noachschool vertelt: "We hebben een sterk pedagogisch klimaat op deze school, maar de verhoudingen in de maatschappij veranderen, en dat merken wij ook aan de vorm en mate van respect. Om te voorkomen dat die zou verminderen hebben we de methode 'Vreedzame School' ingezet." Deze methode biedt een compleet programma voor basisscholen op het vlak van sociale competentie en democratisch burgerschap.

Hans Scheltema, innovatie- en organisatieadviseur, en lid van het projectteam Vreedzame School bij de CED-groep, legt uit: "We streven naar een democratische gemeenschap op school, waarin de kinderen een stem hebben, zich gezien en gehoord voelen, en op een positieve manier met elkaar omgaan. Hierbij staat voorkomen en oplossen van conflicten dan ook centraal."

Directeur van de Noachschool, Kees de Korte, valt hem bij: "We stimuleren kinderen hun conflicten voor zover mogelijk zelfstandig op te lossen, maar wanneer dat niet lukt kunnen ze ondersteund worden door een mediator. Jaarlijks gaan we een aantal bovenbouwleerlingen opleiden tot leerling-mediator." Juf Janneke vult aan: "De kinderen mogen zelf solliciteren en anders aangeven wie hier volgens hen geschikt voor is. Ze krijgen les over zaken als hoe conflicten ontstaan, hoe die eruit zien, hoe mensen denken, en over verschil in karakter." Het motto van de Noachschool is 'zorg voor iedereen'. "En deze bemiddeling is een van de manieren waarop de kinderen dat zelf in praktijk kunnen brengen."

Inmiddels heeft Scheltema tien kinderen getraind en kregen zij afgelopen woensdag in het bijzijn van de andere leerlingen een echt diploma tot mediator uitgereikt.

Dave Sterk en Britt Bimmermann uit groep 6 en Arjette de Jong uit groep 7 zijn er klaar voor. Dave vindt het leuk om conflicten op te lossen, wat hij thuis ook al doet. "Het is lastig om alles te delen met z'n vijven, dus dan is er weleens ruzie." Britt wil graag mediator worden om mensen te helpen en Arjette omdat ze verlangt naar vrede in de wereld. De kinderen hebben een stappenplan tot hun beschikking, dat voorgelezen mag worden, zegt juf Janneke. "Het moeilijkst is om geen partij te trekken, daarbij helpt zo'n handleiding." Samen met bovenbouwcoördinator juf Maria Heikoop zal zij de volgende leerlingen tot mediator op gaan leiden.


q www.noachschool.nl

Levien Vermeer