Protest tegen afschieten smienten

regio • Samen met achttien andere natuurorganisaties heeft de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland officieel bezwaar aangetekend tegen de toestemming die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven om jaarlijks maximaal 6.500 smienten af te schieten. Ook hebben zij de rechtbank verzocht om de toestemming voor het afschot per direct te schorsen in afwachting van de uitkomsten van de bezwarenprocedure.

De organisaties vrezen dat het afschot de toch al dalende smientenpopulatie nog verder in gevaar brengt. Volgens de natuurorganisaties voldoet dat afschot niet aan de wet- en regelgeving.

De smient is een eendensoort die een fluitend geluid maakt. Een groot deel van de Noordwest-Europese smientenpopulatie overwintert in Nederland. In het voorjaar vertrekken de smienten weer naar hun broedgebieden elders. Omdat smienten gras en soms ook andere gewassen eten, kunnen ze schade aan de landbouw veroorzaken. De provincie Zuid-Holland heeft daarom recent toestemming gegeven voor het afschieten van maximaal 6.500 smienten per jaar. Volgens de natuurorganisaties is dit onacceptabel omdat de aantallen smienten in Zuid-Holland al jaren achteruit gaan. Het afschieten van 6.500 smienten per jaar zou een afschot betekenen dat fors hoger is dan het gemiddelde afschot van de afgelopen jaren. Hierdoor dreigt de smientenpopulatie nog verder achteruit te gaan.

Toen de provincie Zuid-Holland een aantal weken geleden een besluit moest nemen over het toestaan van afschot van smienten, bleek dat er veel weerstand tegen dit plan bestond. In minder dan een week tijd werden meer dan 10.000 protestmails naar leden van Provinciale Staten verstuurd om hen op te roepen niet in te stemmen met het afschot. In de besluitvorming stemden PvdD, PvdA, GroenLinks, 50Plus en PVV tegen het afschot, maar dat was niet genoeg voor een meerderheid waardoor de provincie toch instemde met het toestaan van afschot. De natuurorganisaties hopen dat besluit nu via een juridische procedure alsnog terug te kunnen draaien.