Lek en Linge nu eindelijk EPAS-school

regio • Scholengemeenschap Lek en Linge is European Parliament Ambassador School (EPAS) geworden. De school kreeg de accreditatie onlangs overhandigd.

Het traject om European Parliament Ambassador School (EPAS) te worden, werd drie jaar geleden al gestart. Geschiedenisdocent Chantal Frenken, coördinator tweetalig havo Judith Mulder en economiedocent Martie Doré zijn de drijvende krachten van het EPAS-project. Ze kregen onlangs in Den Haag het schildje uitgereikt voor op de schoolgevel. Een kroon op hun werk voor de school waar internationalisering en democratisch burgerschap al jaren prominent op de agenda staan. "Samen met nog negen scholen vormen we de grootste nieuwe lichting in EPAS", zegt Doré. "Over heel Nederland verspreid zijn nu zeventig aangesloten scholen en dat aantal groeit."

Die band met Europa is onvermijdelijk, vindt Doré. "De leerlingen van nu zijn meer Europeaan dan Nederlander. Ze weten niet anders dan dat je zonder grenscontroles van het ene naar het andere land kunt reizen en je geen geld hoeft te wisselen." Het EPAS-project is vooral voor tweetalig havo, maar ook op tweetalig vwo wordt er aandacht aan besteed. Doré: "De leerlingen krijgen lessen over Europa en doen projecten. Ook gaan we Europa in, de onderbouw naar het Europees Parlement in Brussel en de bovenbouw - leerlingen vanaf 16 jaar - naar Straatsburg. Daar vormen we met leerlingen uit alle andere EU-landen het jongerenparlement."