woensdag 6 december

Over Mien Ruys
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Monique Bruins Slot van Groei & Bloei, afdeling West Betuwe geeft een lezing met als thema: 'Over de Tuinen van Mien Ruys en haar biografie'. De lezing vindt plaats in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland en gaat over de beroemde tuinarchitect Mien Ruys, over wie een biografie is verschenen. Entree is voor niet-leden 3 euro, leden van Groei & Bloei hebben gratis entree.

donderdag 7 december

Boeken inzamelen
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Open eettafel in Tuil
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit gemeente Neerijnen kunnen weer aanschuiven in Dorpshuis Tuil voor een open eettafel. De ontvangst is om 11:00 uur, de maaltijd wordt om 12:00 uur geserveerd. Deze keer staat er een sinterklaasbuffet op het menu. Deelname kost tien euro per persoon. Opgeven kan tot en met maandag bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233.

Inzameling
19:30, Waardenburg, De Oude School. Inzameling voor de kerkmarkt van juni volgend jaar. Tussen 19:30 en 20:30 uur zijn alle bruikbare spullen welkom. Ook oud ijzer mag gebracht worden. Niet welkom: grote meubelstukken, orgels, matrassen en beddengoed. De opbrengst van de kerkmarkt en het verkoop van oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

vrijdag 8 december

Bingoavond
19:00, Herwijnen, gebouw D'n Ouwe Wiel. IJsclub D'n Ouwe Wiel houdt een bingoavond in het clubgebouw in Herwijnen. De deuren gaan om 19:00 uur open, de bingoavond begint om 20:00 uur.

Muzikale romantiek
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Lodewike van der Steen (viool en altviool) en Niek de Vente (piano) geven een avondvullend recital in Stroomhuis Neerijnen. Op het programma staan werken van Antonin Dvorak, Franz Schubert, Louis Vierne, Robert Schumann, en Johannes Brahms. De entree bedraagt 12,50 euro.

Romantiek in Het Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lodewike van der Steen op viool en altviool en Niek de Vente op piano. Zij spelen werken van Antonin Dvorak, Franz Schubert, Louis Vierne, Robert Schumann en Johannes Brahms. Klassiek/romantische kamermuziek. Entree: 12,50 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

LingeFilm: 'Tulipani'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Tulipani', van Oscar-winnaar Mike van Diem. Een tragikomische film van Hollandse bodem…in Italië. In het sprookjesachtige 'Tulipani' geregisseerd door Mike van Diem (Karakter) vertrekt de romantische Zeeuwse boer Gauke (Gijs Naber) op de fiets naar Italië. Het lijkt een script voor Tour de France-liefhebbers, maar het gaat in deze film om een Nederlander die na de watersnoodramp in 1953 zijn heil zoekt in het land van de olijfolie. Gauke heeft er een hele klus aan om zich te vormen naar de Italiaanse tradities, inclusief de omgang met de lokale maffia. Hij gaat tulpen kweken en groeit uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er precies gebeurde. 'Tulipani' was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2017.

Pubquiz
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Het is weer tijd voor een pubquiz in GO. Team van drie tot zes personen zijn welkom, de vragen gaan over allerlei onderwerpen: muziek, film en sport bijvoorbeeld. De aanvang is 20:30 uur, entree is 2,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 9 december

Kerstmarkt
09:00-13:00, Schoonrewoerd, De Rommelschuur. Kerstmarkt bij De Rommelschuur. Er zijn allerlei kerstartikelen en ook kerstbloemstukjes te koop. Via een intekenvel zijn er mooie prijzen te winnen. Op het verwarmde terras is er koffie, thee en fris met gebak te krijgen. Later is er ook erwtensoep en zijn er broodjes hamburger te koop. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Kerstmarkt
10:00, Leerdam, centrum. In het centrum van Leerdam barst zaterdag en zondag weer een kerstmarkt los. Er staan pakweg zeventig kramen opgesteld met allerlei producten: van kleding en schoenen tot sieraden en huishoudelijke producten. Ook aan eten is gedacht, er is volop lekkers te koop zoals oliebollen en appelflappen, ook de warme chocolademelk ontbreekt natuurlijk niet. De markt is zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Op zondag is het ook koopzondag in de Glasstad.

Boekenverkoping
10:00-16:00, Leerdam, Oude Koningin Emmahuis. Grote boekenverkoping van Boekenmarkt Leerdam. Alle boeken zijn van hele mooie kwaliteit en kosten slechts 1 euro per stuk. Verder is er een boekentafel met boeken over de streek tegen schappelijke prijzen en zijn er stripboeken te koop. Er zijn ook oliebollen en appelbeignets te koop. De totale opbrengst van deze dag is voor de stichting African Hands. Het bestelformulier voor de oliebollen en appelbeignets is via de website te downloaden. www.boekenmarktleerdam.nl

Eindejaarsfeest
13:30-16:30, Leerdam, West-End. Thuis in Leerdam sluit een succesvol jaar af met eindejaarsfeest. Het platform Thuis in Leerdam organiseerde dit jaar verschillende evenementen met als doel 'nieuwe' Leerdammers in contact te brengen met 'oude' Leerdammers. Het eindejaarsfeest vindt plaats in West-End aan de P.M. van Gentstraat 20. Er zijn allerlei hapjes, daarnaast kunnen aanwezigen zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes. Tussen 13:30 en 16:30 uur is iedereen welkom.

Veteranencafé
14:00, Leerdam, Het Dak. In Het Dak in Leerdam vindt weer een Veteranencafé plaats, deze keer is luitenant-kolonel Hendrik-Jan van Tilburg uitgenodigd. Hij zet zich al jaren in voor de Nederlandse veteranen en hun thuisfront. Hij doet dit onder meer in zijn functie als beleidsmedewerker veteranen bij het ministerie van Defensie. Ook heeft hij zich ingezet – in zijn eigen tijd – voor het vinden, bereiken en helpen van veteranen die zich niet meer melden bij de hulpverlening. De bijeenkomst is van 14:00 tot 16:30 uur.

Bingoavond
19:00, Hellouw, clubgebouw DES. IJsvereniging DES houdt een bingoavond in het clubgebouw aan de Paalgraaf in Hellouw. De zaal is open vanaf 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. De hoofdprijs is 125 euro.

Christmas Time!
20:30, Leerdam, Stadspodium GO, Dr. C. Voogdlpein 90. Christmas Time! is de ultieme kerstvoorpret: een avondvullende voorstelling vol kerstmuziek én persoonlijke verhalen van vocal group Music Unlimited. De kerstherinneringen van de drie zangeressen Kim de Brake, Marsja Driesen en Marijke Verhoef vormen de rode draad in de show. Entree: 12,50 euro. De show is reeds uitverkocht, maar klanten van Peterson herenmode, hart for her, Witgoedspecialist Leerdam en Tweewielercentrum Den Breejen kunnen vrijkaarten winnen.
www.music-unlimited.net

LingeFilm: 'Sage Femme'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de dramafilm 'Sage Femme' met filmdiva Catherine Deneuve. De Franse film van regisseur Martin Provost introduceert Claire (Catherine Frot) als een weloverwogen, intelligente en bevlogen verloskundige. Haar leven staat echter op het punt drastisch te veranderen als blijkt dat het ziekenhuis waar zij werkt failliet dreigt te gaan. Naast de onzekerheid over haar werk wordt haar leven nog meer overhoop gehaald door Béatrice (Catherine Deneuve), de voormalige maîtresse van haar vader. De vrouwen hebben elkaar decennia lang niet gezien. Staat Claire open voor deze vrouw? Ook als haar plotselinge vertrek dramatische gevolgen heeft gehad voor je vader? Gevolgen waarmee ze nog altijd worstelt.

zondag 10 december

Met Ernst Daniël Smid
14:00, Asperen, De Schildkamp. Song of Joy luidt de kerstperiode in met een middagconcert. Met medewerking van niemand minder dan Ernst Daniël Smid en zangeres Dewi Lopulalan. Het koor zelf staat onder leiding van de vaste dirigent Lex van Diepen en Peter Bontje neemt de begeleiding achter de vleugel voor zijn rekening. Verder werken aan het matinee mee: Christan Grotenbreg op toetsen en saxofoon, Kees den Hoed op de bas en op het slagwerk Han Wouters. Tijdens het optreden komen verschillende muziekstijlen aan bod. Ernst Daniël Smid is te horen in enkele solostukken, maar zingt ook samen met het koor. Het middagconcert vindt plaats in De Schildkamp in Asperen en begint om 14:30 uur, de zaal is open om 14:00 uur. Entreeprijs is 22,50 euro, inclusief een koffie compleet. Kaarten zijn te koop op de website van Song of Joy of bij Bergwerff Coiffures via 0345-612681.

Dansmiddag
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. In De Lindehof in Spijk vindt een dansmiddag in kerstsfeer plaats. Dat betekent: er zijn bubbels, de kerstmuziek staat aan en er is zelfs een fotograaf aanwezig om de dansers op de gevoelige plaat te leggen. Ook is er een tombola. Iedereen die van dansen houdt, is welkom. Zowel paren als singles. Er komen allerlei dansstijlen voorbij: van quickstep, samba tot salsa en bachata. Er is aansluitend een koud en warm buffet in het dorpshuis, reserveren hiervoor kan direct bij het dorpshuis via 0183-563856. De dansmiddag is van 14:30 tot 18:00 uur, entree is 6 euro.

Sing-in
19:00, Leerdam, gebouw Nederlands gereformeerde kerk. Comité Sing-in Leerdam organiseert een sing-in, iedereen met een voorliefde voor Opwekkingsliederen is welkom. Thema is 'Onze Vader', op het programma staan naast Opwekkingsliederen ook liederen van Sela. De sing-in vindt plaats in het gebouw van de Nederlands gereformeerde kerk aan de Hoogstraat en begint om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. Medewerking wordt verleend door de Leerdam Praise Band. Er is geen entree, wel een deurcollecte.

maandag 11 december

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open. Deze keer kunnen bezoekers ook kerststukjes maken - deelname kost 7,50 euro. Iedereen is verder welkom voor een kop koffie, een spelletje of gewoon een praatje.

Open eettafel Heukelum
11:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een kerstdiner. Rond 12:30 uur zal het diner worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk donderdag 7 december bij Lieneke van Bommel via 0345-630595.

dinsdag 12 december

Rouwverwerking
10:30-12:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. WelzijnLingewaal organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner. Voor informatie kunnen mensen contact opnemen met Christien den Hartog via 0345-616610 of mailen naar cdenhartog@welzijnlingewaal.nl.

Rouwverwerking
19:30-21:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. WelzijnLingewaal organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner ook in Geldermalsen. Voor informatie kunnen mensen contact opnemen met Christien den Hartog via 0345-616610 of mailen naar cdenhartog@welzijnlingewaal.nl.

Open eettafel Vuren
11:00 uur, Vuren, dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor het kerstdiner. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur worden de gasten aan tafel genodigd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 8 december voor 09:00 uur bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Kerstlunch
11:30-14:00, Opijnen, gebouw Maranatha. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen, organiseert een kerstlunch in gebouw Maranatha in Opijnen. De Zonnebloem nodigt mensen uit die alleen zijn, of die eenzaam zijn, kortom de mensen die het nodig hebben, uit voor deze lunch. De muzikale medewerking wordt verleend door de bekende musicus Bert van de Brink. Bert zal passende kerstmuziek spelen. Mensen die zich hiervoor willen opgeven en tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren, kunnen zich opgeven bij Marjan van der Dennen via 0418-591584.

PCOB-middag
14:00, Leerdam, Huis ter Leede. PCOB houdt een contactmiddag in de zaal De Boulevard in Huis ter Leede. Deze middag staat helemaal in het teken van het komende kerstfeest, het feest, waarop de christenen de geboorte van Christus vieren. Dominee A.K. Wallet zal een meditatie houden, daarnaast is er een kerstdeclamatorium met samenzang. Ook niet-leden zijn welkom op deze middag. De koffie en thee staat vanaf 14:00 uur klaar, aanvang is 14:30 uur. De middag is rond 16:30 uur weer afgelopen.

woensdag 13 december

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is weer open voor mensen die zin hebben in een kop koffie of thee en een praatje. Er is deze morgen ook de mogelijkheid om een kerststukje te maken, deelname kost 2,50 euro.

Inloopmiddag
14:00-16:00, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een inloopmiddag voor mensen - voornamelijk 40-plussers - die hulp willen bij het gebruiken van hun tablet, computer of smartphone. Er is een breed cursusaanbod, waar mensen deze middag meer informatie over kunnen krijgen. Meer informatie is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl

Kerstviering
14:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg organiseert de kerstviering in Maranatha. Naast de meditatie van dominee J. Markus is er samenzang en er komt een kinderkoortje. Verder wordt er een kerstverhaal verteld, tot slot is er een gezamenlijke broodmaaltijd.

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, De Rank. De kerstavond van Passage Hei- en Boeicop wordt verzorgd door eigen leden en wordt voorafgegaan door een broodmaaltijd.

vrijdag 15 december

Kerstmiddag
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. De activiteit begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Deze middag is gratis voor de leden en donateurs van wijkvereniging West-End. Introducees betalen vijf euro entree.