• Serious Request Leerdam biedt de cheque altijd aan in carnavalskledij bij het échte Glazen Huis.
• Serious Request Leerdam biedt de cheque altijd aan in carnavalskledij bij het échte Glazen Huis. Foto: Serious Request Leerdam

Geen glazen huis, wel een boel activiteiten

Pop-up editie voor Serious Request

leerdam • Het plan voor een pop-up editie begon gek genoeg bij de opening van Ali Baba BBQ House van Yesien Mahmoud, waar de halve crew van Serious Request Leerdam elkaar tegen het lijf liep. Thijs van der Linden - één van de kartrekkers - bekent: "Eigenlijk liep ik een beetje rond met het idee om dit jaar Serious Request Leerdam over te slaan. Gewoon om te kijken of het gemist zou worden." Maar bij de opening van het restaurant van Mahmoud begonnen de vrijwilligers toch met elkaar te brainstormen. Van der Linden: "Ik kwam met het plan om 'gewoon' een feestje te organiseren in M3. En toen kwam iemand anders met nog een plan voor een activiteit. En nog één. En nog één. En voordat we het wisten hadden we allerlei pop-up ideeën." Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar heeft Serious Request Leerdam dus geen glazen huis in de stad. Van der Linden, legt uit wat het grote voordeel daarvan is: "De voorgaande jaren waren we eigenlijk alle energie kwijt aan het bouwen van dat glazen huis. Het regelen van alles wat daarbij komt kijken. Dit jaar willen we ons focussen op het bouwen van acties. Door heel Leerdam." En dat lukt. Van der Linden spiekt op zijn briefje: "Nog niet alles is definitief, maar ik heb hier vijftien pop-upideeën staan. We hebben nu veel meer het gevoel dat héél Leerdam meedoet, omdat mensen zich spontaan aanmelden met een idee voor een evenement of actie. De barrière van een vaste locatie ergens is weggevallen." Eén vrijwilliger wil hij specifiek noemen. "We hebben een Syrische vluchteling die in Leerdam woont en stomverbaasd is dat mensen hier, iets willen doen voor mensen uit gebieden waar hij vandaan komt. Hij gaat ons helpen bij de activiteiten."

Passage

Overigens is Serious Request wel twee zaterdagen te vinden in een soort van glazen huis in Leerdam: de Janus Passage op het Europaplein. Daar vindt zaterdag 9 december van 11:00 tot 15:00 uur de kick-off van de actieweek plaats. En een week later – op zaterdag 16 december – is de crew weer in de winkelpassage te vinden voor de uitgifte van de amandelstaven, die via de website van Serious Request Leerdam alvast zijn te reserveren. Kosten: 3,50 euro per staaf van 15 centimeter, drie voor 10 euro. De lekkernijen komen uit de oven van bakkerij De Jager.

Het eerste weekend van Serious Request Leerdam staat sowieso al bol van de activiteiten. In M3 vindt zaterdag 9 december een feestje plaats, Oakmadness, Firejaxx, Flextime, Haphazerd, Erwin & Djowel en Jo-Tin gaan draaien. Van der Linden: "Die avond is niet in één muziekstijl te vangen. Het gaat van latin naar moombahton tot tech-house naar dubstep. We draaien alles." Voor Serious Request Leerdam is het feestje in M3 een soort thuiskomen. In 2013 vond daar de allereerste editie plaats, met toen nog een echt glazen huis waarin vier Leerdammers – waaronder Van der Linden – zich lieten opsluiten.


Glas

Net als vorig jaar is er overigens ook een link met glasblazen gemaakt. In de Glasblazerij is er zondag 10 december Serious Glass & Music, waarbij een bandje gaat spelen terwijl er ook glasblazers actief zijn in de blazerij. Na deze muzikale activiteit is er nog een Serious Diner, waar mensen desgewenst kunnen aanschuiven. Maar er is meer. De dansverenigingen van Leerdam – Elan en Nikky's Dance – gaan voor Serious Request Leerdam collecteren tijdens hun winteruitvoeringen. En bij slijterij In den Wingerd is er zondag 17 december nog een whiskyproeverij. En Serious Request Leerdam is woensdag 13 december nog aanwezig bij Joris' Kerstboom, vanaf 19:00 uur.

Afijn. Er is genoeg te doen de komende tijd. Alle activiteiten van Serious Request Leerdam van dit jaar zijn op de website te vinden. Daar zijn ook de amandelstaven te reserveren. En zijn de tickets voor de andere activiteiten te koop.


q www.seriousrequestleerdam.nl

q facebook.nl/seriousrequestleerdam

Janneke Kok