Winnaars budgetten leefbaarheid

geldermalsen • Wethouder Ronald van Meygaarden maakte donderdag de winnaars van het leefbaarheidbudget bekend. In de categorie tot 10.000 euro waren er vijf winnaars: speeltuinvereniging Jeugdland, stichting Corsowagen Geldermalsen, Voetbalvereniging Tricht (VVT), Bibliotheek Geldermalsen en Hockeyclub Geldermalsen. In de categorie tot 5.000 euro waren er elf winnaars, omdat nummer tien en elf evenveel stemmen kregen: toneelvereniging Deils Toneel, stichting Ode aan de Linge, stichting Elfdorpenspel, GVV Geldermalsen, energiecoöperatie 11duurzaam, landelijke rijvereniging en ponyclub Malsnaruiters, stichting Dorpshuis Meteren, dorpshuis 't Duifhuis in Deil en openbare basisschool De Bloeiende Betuwe. Het leefbaarheidbudget is een budget dat door de raad beschikbaar wordt gesteld voor maatschappelijke initiatieven. Net als vorige jaren is het een wedstrijd. De initiatiefnemer die de meeste stemmen weet te winnen, mag een deel van het budget hebben om het initiatief uit te voeren. Naast een record aantal ingediende initiatieven (41) hebben dit jaar ook een record aantal mensen gestemd. Er zijn in totaal 4.962 stemmen uitgebracht waarvan 4.450 geldige stemmen.

q geldermalsen.nl/leefbaarheidbudget


Drinkwaterprijs blijft gelijk

regio • In 2018 kost 1.000 liter drinkwater bij Oasen 1,14 euro. Dat is hetzelfde bedrag als in 2017. Ook het vastrechttarief blijft in 2018 gelijk met 75,68 euro. Oasen blijft onverminderd investeren in de drinkwatervoorziening en heeft hiervoor veel gedaan aan het terugdringen van haar kosten, zo schrijft het waterbedrijf in een persbericht. Inmiddels wonen er meer dan 765.000 mensen in het voorzieningsgebied van Oasen die jaarlijks ruim 46 miljard liter drinkwater gebruiken.


Haakproject leeft in Leerdam

leerdam • Ruim zestienduizend lapjes zijn er inmiddels ingezameld voor het project 'De grootste gehaakte deken van de wereld'. De brei- en haakgroep van Kerk aan de Linge besloot zich bijna een jaar geleden te gaan inzetten voor dit project, een burgerinitiatief uit Leeuwarden. De Friese stad is in 2018 culturele hoofdstad van Europa en wil met de deken - bestaande uit duizenden aan elkaar gehaakte lapjes van 10 bij 10 centimeter - mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Immers: over de hele wereld haken er inmiddels mensen mee. Ook Kerk aan de Linge én veel Leerdammers doen mee. Ada en Albert Santing van Kerk aan de Linge hebben het project begin dit jaar in Leerdam geïntroduceerd. Hun reactie: "De Leerdamse inzet voor het haakproject heeft onze verwachtingen ver overtroffen. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Ook landelijk heeft dit initiatief vanuit Leeuwarden in het kader van de programmering voor de viering als culturele hoofdstad van Europa medio 2018 veel losgemaakt." De winkel van Fels Corner aan de Meent fungeerde tot nu toe als algemeen inleverpunt voor de granny's (zoals de lapjes van 10 bij 10 centimeter worden genoemd). In verband met opheffing van deze winkel komt dit inleveradres te vervallen. Vanaf maandag 11 december kunnen de deelnemers hun granny's inleveren bij de Wereldwinkel aan de Fonteinstraat 38 in Leerdam. Het project loopt nog tot mei 2018. Meer informatie is ook op de Facebookpagina van het burgerinitiatief te vinden.

q facebook.com/GGDW2018