• Huib Burggraaff en Daan de Gans steunen hun club door dik en dun.
• Huib Burggraaff en Daan de Gans steunen hun club door dik en dun. Foto: Peter Verbeek

SC Everstein en HSSC'61: 'Derby der Lage Landen'

'Het zal wel een gelijkspel worden'

everdingen • 'De Derby der Lage Landen', dat is de vaste aankondiging van Gert van der Gun, de man die sinds jaar en dag de teksten van het programmablad van SC Everstein schrijft. Hij doelt daarbij natuurlijk op de wedstrijd tussen SC Everstein en HSSC 61, die komende zaterdag op de rol staat. Als er één wedstrijd niet mag worden verloren, is dié het wel. Het Kontakt peilde de stemmingen met Huib Burggraaff en Daan de Gans.

Gezien zijn staat van dienst als voetballer van SC Everstein zou Burggraaff, net 72 geworden, eigenlijk een standbeeld verdienen. Met afstand kan hij bogen op de langste staat van dienst in het eerste elftal van de roodwitten. "Als 15-jarige werd ik van de A1 overgeheveld naar het eerste en ik ben er 26 seizoenen een vaste waarde geweest", blikt Burggraaf terug. "Ik begon op het middenveld, heb ook in de spits gestaan en ben geëindigd als laatste man. Ik kon vreselijk hard schieten, en er zijn seizoenen geweest dat ik wel twintig doelpunten maakte. In die tijd werd ik vaak geselecteerd voor het districtselftal van Dordrecht, dat na de competitie wat potjes tegen teams uit andere districten speelde. Ik heb later nog een half jaartje in het derde gevoetbald, ben daarna een tijdje leider van het eerste elftal geweest en heb als 50-jarige vijf seizoenen afgebouwd bij de veteranen. Sindsdien bezoek ik als supporter zowel de thuis- als uitwedstrijden van het eerste."

Supporter

De voetbalcarrière van Daan de Gans (67) bij HSSC '61 duurde minder lang en was ook minder imposant. Hij begon overigens bij Lekvogels, omdat er toentertijd geen voetbalclub in Hei- en Boeicop was. "Ik heb vaker in het tweede dan in het eerste elftal gespeeld. Vermoedelijk heb ik de derby toen wel eens meegemaakt, maar daar ben ik niet zeker van. Dat komt ook omdat SC Everstein doorgaans in een hogere klasse uitkwam. Maar ik heb echt wel eens gevoetbald tegen mannen als Huib Burggraaff, Hans de Leeuw, Cor Witkamp en Jan en Gerard Hazendonk. Door omstandigheden ben ik al gestopt toen ik 32 was. Daarna ben ik drie jaar leider geweest van het tweede elftal en vijftien jaar van het eerste. Nadien ben ik supporter geworden; thuis zie ik alles, uit de meeste wedstrijden."

Gelijkspelletje

In het begin van dit seizoen heeft SC Everstein bij vlagen heel goed voetbal laten zien. De laatste weken is het spel echter een stuk minder, en in de thuiswedstijd tegen Kockengen ging het elftal zelfs door de ondergrens.

"Veel van onze supporters zijn pessimistisch, maar ik vind dat het veldspel beter is dan vorig seizoen, toen we degradatie naar de vierde klasse op het nippertje zijn ontlopen", meent Burggraaff. "Bij Focus '07 zijn we helemaal zoek gespeeld, ook al doordat er veel persoonlijke fouten werden gemaakt. Fouten die bovendien goed werden afgestraft. SC Everstein krijgt ook zijn kansen, maar de mannen doen daar veel te weinig mee. Het draait inderdaad niet geweldig. Dat staat echter los van de wedstrijd tegen HSSC '61, want dan komen altijd andere krachten los dan in een gewoon competitieduel. Voor mij ligt een gelijkspelletje het meest voor de hand."

Dik en dun

De Gans vindt dat ook HSSC '61, tegen zijn verwachtingen in, behoorlijk aan de competitie is begonnen.

"Dragende krachten als Lucas van Dam, Johan van Es, Laurens van Leeuwen en Yme van Gent zijn lager gaan voetballen of vertrokken en daar zijn alleen Mark Steenbeek en Jan Donker voor terug gekomen. In West is het in elk geval anders voetballen dan in Zuid. Trainer Gerrit Molenaar vindt West sterker. Vreemd, want vorig seizoen was hij trainer van ASH. Met Floris Kool hebben we een spits die uit vorm is, en nog maar twee (inmiddels zes - PV) keer scoorde. Ook de defensie is een stuk minder. HSSC '61 krijgt er gemiddeld bijna drie tegen, en dan moet je er zelf vier maken om te winnen. Ik denk dat het zaterdag niet ver van een gelijkspel af zal zitten. Och, het zijn niet meer de tijden van Ferry van der Wal, Peter van Zanten en Ben Beijen, maar als supporter blijf ik de ploeg door dik en dun steunen."

Peter Verbeek