BOR kritisch op voorstellen over verbonden partijen

Zeperd van het jaar voor Stuurgroep

asperen • Sterker nog: tijdens de vergadering van de gezamenlijke raadsfracties van Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen veegden de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR) en een groot aantal fracties de vloer aan met het voorstel van de Stuurgroep. Het leverde de Stuurgroep zelfs de 'zeperd van het jaar' op. De Stuurgroep – met daarin ondermeer burgemeesters en wethouders en de gemeentesecretarissen - kwam in Asperen met voorstellen over de AVRI, de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) en de Bedrijfsvoering organisatie West-Betuwe (BWB). Daarin ging het onder meer om de vraag welke taken de nieuwe gemeente straks zelf uit gaat voeren, op welke terreinen samenwerking wordt gezocht en welke activiteiten uitbesteed worden aan de samenwerkingspartners.

Wethouder Ton van Maanen legde uit dat er een serie 'verbonden partijen' zijn die taken uitvoeren voor de drie gemeenten, maar dat vanwege eventuele personele consequenties er eerst nagedacht moet worden over hoe men na de fusie gebruik wil maken van AVRI, ODR en BWB. De Stuurgroep stelde voor alle bedrijfsvoeringstaken op het gebied van Financiën, Personeel & Organisatie en ICT over te dragen aan de BWB. Als het aan de Stuurgroep ligt, gaat de ODR de milieutaken en de vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu en bouwen uitvoeren. Namens de BOR was inspreker Timmermans overduidelijk over het voorstel van de Stuurgroep. "De voorstellen zijn niet goed onderbouwd en er is geen zorgvuldig onafhankelijk onderzoek gedaan. De tijdsdruk gaat ten koste van de kwaliteit van het proces en de besluiten. Bovendien hebben we de indruk dat de keuzes zijn gebaseerd op de persoonlijke wensen en gevoelens van de bestuurders. Er worden stellingen ingenomen die niet feitelijk worden onderbouwd. Het lijkt of we toewerken naar iets wat bij voorbaat al vast staat."

Grote gevolgen

Timmermans wees erop dat de voorstellen grote gevolgen hebben voor de medewerkers. "De wil lijkt te ontbreken om echt iets te doen met de noodkreet van de BOR. Hoe kan de nieuwe gemeente straks serieuze burgerparticipatie bewerkstelligen als diezelfde gemeente in wording niet de dialoog aangaat met vertegenwoordigers van het personeel", aldus Timmermans die daarom vond dat de Stuurgroep de 'Zeperd van het Jaar' verdient. "Bij de gemeente waar ik vroeger werkte, bleef die trofee op je bureau staan totdat je je fout hersteld had. Ik hoop dat u deze zeperd gaat wegwerken."

Ook de fracties hadden geen goed woord over voor de voorstellen van de Stuurgroep. Onvolledig en onzorgvuldig, was de conclusie van veel woordvoerders. "Goede informatie ontbreekt. We zien niet waar dit toe leidt, hier kunnen we niks mee", vond Ed Goossens namens Dorpsbelangen Geldermalsen. Dittie van Zee (CDA Lingewaal): "Ik ben woedend. Ik beschouw dit als een vorm van minachting van de gemeenteraden en de BOR. Dit stuk staat haaks op eerder gemaakte afspraken. Het lijkt wel of de Stuurgroep zich als de Grote Zeven beschouwt en de raden alleen maar over de details mogen spreken." Fred Temminck (CU Lingewaal): "De tijdsdruk wint het van de zorgvuldigheid en kwaliteit. De Stuurgroep wil door, wij lopen achter de feiten aan. Dat kan zo niet", aldus Temminck die de Stuurgroep adviseerde de opmerkingen van de BOR 'van de eerste tot de laatste letter' ter harte te nemen. Ook de kritiek van Frank Broedelet (VVD Geldermalsen) was niet mals. "Een van de redenen om te fuseren en op te schalen, was dat er ook taken naar ons terug zouden komen. Daar zien we bij deze voorstellen niets van terug. De Stuurgroep moet nog van alles uitzoeken. Wij kunnen hier niks mee, we hebben meer informatie nodig. Ik zeg hier niets meer over, ik heb geen zin mijn tijd hiermee te verpesten." Ook politiek Neerijnen toonde zich kritisch. SGP-er Jos van Maanen: "De stukken zijn verwarrend. Het is voor ons buitengewoon lastig om dit te beoordelen. We weten nog zoveel niet." Zodat de Stuurgroep – met wat tips hoe het in de toekomst wél aan te pakken - besloot om op een later tijdstip met een betere onderbouwing op het onderwerp terug te komen.

André Bijl