Informatieavond op donderdag 7 december in Noorderberg

Geen bejaardenhuis, maar nabuurschap

leerdam • Donderdag 7 december is er om 19:30 uur een informatieavond in gebouw Noorderberg aan de Bergstraat 90 in Leerdam. Spes Bona mikt op een betaalbare woon- zorg combinatie. "Een gezamenlijke, maar zelfstandige woonvorm voor ouderen midden in de samenleving waar niet alleen professionele hulp wordt ingezet, maar ook nabuurschap en vrijwilligers een belangrijke rol spelen", legt initiatiefnemer Piet Beumer uit. "Met privacy als het kan en aandacht als het nodig is, maar ook met een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

De Leerdammer liep in mei 2016 door een ongeval ernstig hersenletsel op. "Tijdens mijn revalidatieperiode zag ik dat er in de zorg lang niet overal efficiënt gewerkt wordt", zegt Beumer die voor zijn ongeluk actief was als directeur van de Rotterdamse Voedselbank – de grootste van ons land. In de periode van die revalidatie en het leren leven met zijn beperkingen zocht hij naar middelen om zich opnieuw dienstbaar te maken aan de samenleving. Dat bracht hem tot het opzetten van burgerinitiatief Spes Bona (goede hoop) dat uitgaat van het aloude nabuurschap. "Als je ouder wordt, zijn er twee mogelijkheden: je blijft thuis of je gaat naar een instelling." Spes Bona gaat uit van 'generatiebewoning' waarbij inwoners van verschillende leeftijden samenwonen en elkaar versterken. "Ik denk aan ouderen of mensen die geen complexe zorg nodig hebben, maar die het wél prettig vinden dat er een beetje voor ze gezorgd wordt. Dat willen we organiseren op de Leerdamse manier: het moet betaalbaar zijn. Dit soort woonvormen ontstaat op dit moment in heel Nederland."

Zo'n woonvorm moet het de bewoners mogelijk maken zelfstandig te blijven wonen en met hulp van anderen hun hobby's uit te oefenen en bijvoorbeeld lekker in de tuin te werken. Professionele zorg moet in de buurt zijn en een groepje vrijwilligers voert een aantal taken uit, zoals het doen van boodschappen of het regelen van het vervoer. "Die vrijwilligers zou je een redelijke vergoeding moeten geven." In het ideaalplaatje van Piet Beumer beschikken de bewoners over een eigen plek, daarnaast maken een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, hobbyruimte of tuin onderdeel uit van de woonvorm. "Het moet niet te ver van professionele zorg en de apotheek verwijderd zijn en op loopafstand van het centrum liggen. Ik heb in Leerdam eens rondgekeken naar gebouwen die niet efficiënt worden gebruikt." Daarbij stuitte hij op het voormalige Emmahuis en Jenaplanschool De Wilgenhoek. Maar, benadrukt Beumer, dat zijn zo maar wat eerste verkenningen. Verder wil hij niet gaan met de invulling van zijn plannen. "Ik heb mijn idee aan het college voorgelegd. 'Werk maar uit', zeiden de wethouders. 'Kijk maar of er behoefte aan is'. En dat gaan we nu doen. Donderdag (morgen) peilen we hoeveel belangstelling er voor dit initiatief bestaat. Daarna gaan we de plannen met alle betrokkenen uitwerken."

De informatiebijeenkomst in Noorderberg duurt van 19:30-21:00 uur. Inloop vanaf 19:00 uur.