Op zoek naar plek voor historische collectie

25 nov 2017, 13:41

leerdam • Gemeente Leerdam gaat (opnieuw) bekijken of het mogelijk is haar historische collectie onder te brengen op een plaats die toegankelijk is voor de inwoners.

"Het is ons een doorn in het oog dat zo'n waardevolle collectie niet bekeken kan worden door het publiek", zei wethouder Cees Taal donderdagavond. De collectie ligt op de zolder van het gebouw van Syndion aan de Kerkstraat, het voormalige Oude Raadhuis. CDA-er Teunis van Weverwijk was benieuwd hoe het met de collectie staat. "We hebben gehoord dat een deel geruimd is. Daar maken we ons zorgen over, want het zijn historische bezittingen", aldus Van Weverwijk die ook wilde weten of er geen betere locatie voor de spullen denkbaar is. Wethouder Taal benadrukte dat de collectie nog altijd op de zolder aan de Kerkstraat wordt bewaard en er een uitgebreide lijst van de objecten bestaat. "Er is niets geruimd. Wel liggen er op een andere etage artikelen die weinig waarde hebben. In overleg met de historische vereniging zijn die gedeeltelijk opgeruimd." Artikelen die waren uitgeleend, zijn inmiddels weer terug. Van Weverwijk was daar blij mee. "Maar we hebben nog altijd een goede locatie nodig voor de collectie. Dit kan niet eeuwig duren. Dat staat ook in het raadsprogramma." Een optie is de collectie onder te brengen in vitrines in openbare gebouwen of verzorgingshuizen. Ook tentoonstellen in het Glasmuseum – idee van Van Weverwijk – is een optie. Taal: "Goede suggestie, die nemen we mee."

In mei 2013 rond de verkoop van het Oude Raadhuis kwam de collectie ook al aan de orde. Teus Meijdam, toen nog fractieleider van L.-2000, stelde voor de verzameling te verdelen over meerdere gebouwen in Leerdam. Wethouder Frank de Graaff opperde het idee om de collectie te tonen via wisseltentoonstellingen. Praktische problemen – afspraken over verzekering en aansprakelijkheid en tekort aan ambtenaren - waren er volgens De Graaff destijds de oorzaak van dat er geen knopen werden doorgehakt.