Verdachte Argos-overval ontkent

23 nov 2017, 13:49

leerdam • Tankstation Argos werd op zaterdag 29 augustus overvallen, de dader bedreigde de caissière met een op een vuurwapen lijkend voorwerp, deed na een worsteling een greep in de kassalade en ging er vervolgens vandoor. Na het bestuderen van de beelden werd Isach I. al snel in de kraag gevat: een politieagent meende hem te herkennen aan zijn postuur en zijn manier van lopen. Ook lijken de vlekken op de rechterhand van de overvaller, sterk op de tatoeages die de 44-jarige op zijn hand heeft. "Op basis van de beelden, de herkenning van de agent en het signalement van de caissière, achten wij bewezen dat het hier om de verdachte gaat", vat de Officier van Jusitie donderdag samen. Isach I. is geen onbekende voor de politie: hij werd meerdere keren veroordeeld voor vermogensdelicten, van woningovervallen tot winkeldiefstallen. Tot juli dit jaar zat hij nog vast. Daarna verbleef hij vaak bij het Leger des Heils in Dordrecht, maar soms sliep hij bij zijn moeder in Leerdam. Op nog geen halve kilometer van de Argos.

Ontkenning

De verdachte ontkent zelf in alle toonaarden de overval te hebben gepleegd. "Ik ben daar nog nooit geweest." Op de camerabeelden is het gezicht van de dader niet of nauwelijks te zien. Als de rechter van de meervoudige kamer Isach I. donderdagochtend voorhoudt dat de rechterhand van de met een vuurwapen zwaaiende dader wel erg lijkt op zijn eigen getatoeëerde hand, haalt hij zijn schouders op. "Er zijn zoveel mensen met tatoeages daar, dat zegt niets." En later: "Ik kom net uit de gevangenis, snap je. Dan ga ik dat toch niet doen."

De advocaat van Isach A. eist dan ook vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens hem hangt de zaak van het Openbaar Ministerie van "vaagheden" aan elkaar. "De camerabeelden zijn niet duidelijk genoeg." Hij verwijst ook naar het Coca Cola-flesje dat de dader vlak voordat hij een wapen trok, afrekende bij de Argos-caissière. Op dit flesje werden geen vingerafdrukken van zijn cliënt aangetroffen. Niet vreemd, beargumenteert de Officier van Justitie donderdag: "Dat flesje is door heel veel handen gegaan voordat het bij de Argos in Leerdam terecht is gekomen." Maar, dat is te makkelijk, vindt de advocaat. "De dader van de overval heeft als laatste dat flesje aangeraakt. Als hij het gedaan zou hebben, dan zouden zijn sporen erop hebben gezeten."

Het Openbaar Ministerie acht echter bewezen dat Isach I. de overvaller is geweest en eist naast de 30 maanden cel – waarvan 10 voorwaardelijk – een klinische opname voor Isach A.. De 44-jarige kampt met psychische problemen en een verslaving. Ook moet hij als het aan de Officier van Justitie ligt, de caissière een schadevergoeding van 1.600 euro betalen.

De meervoudige kamer doet donderdag 7 december uitspraak.