• De organisatie van het evenement.
• De organisatie van het evenement. Foto: Aangeleverd

Nieuwe impuls Leerdamse Lichtboom

20 nov 2018, 15:45

leerdam • "Het initiatief stond tot nu toe bekend als de 'Lichtboom Leerdam'. Dit jaar is dat 'Joris Kerstboom Leerdam' geworden", vertelt initiatiefnemer Lity van Hoboken. Samen met Ellie Meijdam, Alex Beekmans, Annebeth Buiting, Magda van Driel en Heleen Hoppesteijn is ze druk bezig met de voorbereiding van het evenement dat ook dit jaar als motto heeft: 'Aan wie denk jij met Kerst'?

De Lichtboom blijkt volgens Lity van Hoboken in een behoefte te voorzien. "De eerste twee jaren is het erg goed verlopen. De eerste keer was het heel spannend, omdat we betrekkelijk laat met de voorbereiding begonnen. Uiteindelijk zijn er dat jaar toch nog 200 flessen – daar begonnen we toen mee – in de boom gehangen."

"Het jaar daarop hingen er zo'n 400 ballen in de boom. Op dat aantal - of meer - rekenen we ook dit jaar. We krijgen veel warme reacties. Ook van mensen die niets in de boom hangen. 'Een mooi initiatief, geweldig dat jullie dit doen', zeggen ze. Je merkt dat het door veel inwoners wordt gewaardeerd."

Overleden

Doel van het project is dat mensen via een bal met een tekstje en/of foto laten weten aan wie ze rond Kerst denken. "Dat kan iemand zijn die overleden is of ernstig ziek. Het kan ook gaan om iemand die in de problemen zit, of om je beste vriend of hartsvriendin die je nog nooit hebt verteld wat hij of zij nu precies voor je betekent. Via de Lichtboom kun je dingen kwijt die je misschien nog nooit aan anderen hebt gezegd."

De woudreus van acht meter komt te staan op het pleintje ter hoogte van Vlietskant 8 – voor PartsNL. In de boom worden doorzichtige, plastic ballen gehangen waar mensen een briefje met een naam, een boodschap, een wens of foto in kunnen doen. De organisatoren zijn elke dag van 10:00-17:30 uur aanwezig om tekst en uitleg te geven. Ter plaatse is materiaal verkrijgbaar, maar het is ook mogelijk thuis al een boodschap te schrijven en die met een foto mee te nemen naar de Vlietskant. "De kerstboom wordt geplaatst op 6 december, de dag erop hangen we er met een hoogwerker de lichtjes in. Vrijdagavond 8 december tijdens de koopavond gaan we officieel van start", vertelt Lity van Hoboken. Die avond is er een harpiste aanwezig, Albert Heijn zorgt voor warme chocolademelk, een slijter in de Kerkstraat zorgt voor Glühwein – als de organisatie tenminste vergunning krijgt om alcohol te schenken op het pleintje - boom en verlichting worden geschonken door de gemeente, terwijl de Lions Club de bijkomende kosten voor haar rekening neemt. "Geweldig dat we zo gesteund worden."

Joris Linssen

De Leerdamse organisatie heeft het concept van de Lichtboom gekopieerd van de KRO-NCRV. "Joris Linssen stond met zijn kerstboom in 's Hertogenbosch. Wij vonden dat zo'n goed idee dat we in Leerdam ook zoiets zijn begonnen. We hebben diverse keren contact gehad met NCRV-KRO en zij hebben ons met allerlei tips wegwijs gemaakt. We hebben vorige jaren al geprobeerd Joris naar Leerdam te halen, maar die had het veel te druk. Nu komt hij wél. Het heeft geleid tot een nog betere samenwerking met KRO-NCRV. Fantastisch. Op 22 december is Joris 's middags al in Leerdam. Tijdens de slotavond hangt hij de laatste bal in de boom. De boom wordt dan extra verlicht om al die mooie mensen extra aandacht te geven."

De lichtboom blijft staat tot 6 januari, Driekoningen. Bij de boom wordt ook aandacht besteed aan de actie voor Serious Request. Zo bestaat de mogelijkheid om op deze locatie een bijdrage aan de plaatselijke actie te geven. Lity van Hoboken kijkt uit naar de 'opening' van de Lichtboom. "Het gaat erom mensen een hart onder de riem te steken en een beetje warmte te brengen in deze periode."

Vrijwilligers die mee willen helpen, zijn van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen met Lity van Hoboken: tel.: 06-36001002.

André Bijl