• Het team van The Jungle van weleer.
• Het team van The Jungle van weleer. Foto: Archieffoto

Tien succesvolle jaren door enthousiast en professioneel team

Mooie The Jungle-tijden herleven in M3

leerdam • In het tot jeugdhonk omgebouwde schoolgebouw Hummeloord bruiste het tien jaar lang van de creativiteit. Op zaterdag 16 december is er een grote The Jungle-reünie in het gebouw van M3.

"Eigenlijk liep het al die jaren als een tielelier", zegt Henk de Keijzer, mede-initiatiefnemer en één van de drijvende krachten achter The Jungle.

Begin jaren tachtig hadden Jan Holtjer en Johan van Bommel van wijkvereniging West End bij de gemeente al herhaaldelijk gepleit voor een jongerencentrum. Vanaf 1986 waren er avonden georganiseerd in één van de zalen van het wijkgebouwtje. Maar dat stelde allemaal nog niet zo heel veel voor. Dat veranderde toen een paar jaar later het leegstaande schoolgebouw Hummeloord beschikbaar kwam en een jeugdige vriendenploeg uit muziekcafé De Tapperij de schouders eronder zette.

Naast Henk de Keijzer waren dat de zusters Linda en Marika Roodzant, John Bijlsma, Johan Vos, Ditske de With en Rini Kusters. "De Tapperij aan de Westwal hadden we wel gezien eind jaren tachtig en wij waren wel te porren om een eigen jeugdhonk op te gaan zetten."

Volkswagen Kever

Zo'n twintig vrijwilligers zijn in 1990 maandenlang bezig geweest om Hummeloord om te bouwen tot een jongerencentrum. De Keijzer: "We vonden vooral dat het honk donker moest zijn, dus hebben we alle ramen van het oude schoolgebouw laten blinderen. Van Hein Derksen kregen we die dwars doorgesneden Volkswagen Kever. Die had altijd in De Tapperij aan de muur gehangen en werd nu ons decorstuk. Van Kleyn Trucks kregen de beschikking over een oude cabine van een DAF-bus."

The Jungle ging op 16 maart 1991 open. "De gemeente had voor ons de randvoorwaarden geregeld. De huur werd gesubsidieerd, maar voor de rest moesten we het zelf regelen. We waren opeens verantwoordelijk voor vergunningen, drankomzet, bezoekers. Het was 'learning by doing'. Er kwam heel veel op ons af. Maar we hebben het steeds gered. Dat konden we eigenlijk alleen maar doen, omdat we zo super enthousiast waren en omdat alle neuzen dezelfde kant opstonden."

Naast de zaterdagavond ontstond er ook een vrijdag-club waar house- en hiphop werd gedraaid. De zondagmiddag was gereserveerd voor de liefhebbers van heavy metal.

De Keijzer. "Het is niet normaal wat hier allemaal voor bands hebben gespeeld. Vaak uit het lagere clubcircuit. Bands dus die ook in het Utrechtse Tivoli en later in het Tilburgse 013 speelden. Als er bij The Jungle een Amerikaanse band speelde was het met 350 bezoekers afgeladen vol."

De Keijzer: "We vonden het uitstekend als iemand zelf een band wilde regelen. We eisten natuurlijk wel dat de organisatie perfect was. Zolang ze zorgden dat de de zaal vol zat, was het goed."

De Keijzer: "In totaal is de vaste kernploeg er zo'n tien jaar bij betrokken geweest. We hebben echt al onze ziel en zaligheid eraan gegeven. We waren een hecht team, hadden één gezamenlijk doel. We waren heel goed op elkaar ingespeeld. Het was tik-tak en het was geregeld. Ook nu weer bij het organiseren van de reünie." Maar na tien succesvolle jaar was de energie een beetje op. De jonge initiatiefnemers van weleer waren inmiddels tegen de dertig. Door studie, carrière en soms ook een jong gezin kwam The Jungle steeds meer op een lager pitje te staan. "We hadden alles gegeven. Helaas stonden er niet echt opvolgers klaar om het over te nemen."

Bijna twintig jaar later kijkt De Keijzer nog wel eens met jaloerse blikken naar het huidige jongerencentrum M3. "Stel je eens voor dat wij zo'n prachtig gebouw hadden gehad. Als iemand bij The Jungle op het podium iets te hoog sprong stootte hij al met z'n kop tegen het plafond."


Dick Aanen