• In GO is vrijdag weer een bierproefavond.
• In GO is vrijdag weer een bierproefavond. Foto: nl.123rf.com

Stadsbrouwerij Dukes te gast bij GO

leerdam • De mannen van stadsbrouwerij Dukes uit Gorinchem zijn vrijdag 24 november te gast bij het Leerdamse stadspodium GO.

Ze nemen mee: hun eigen bieren natuurlijk. Volgens de initiatiefnemers van Dukes - Han Berendsen en Robert Links - was het hoog tijd dat Gorinchem een eigen stadsbrouwerij kreeg. Berendsen had sowieso als eigenaar van café Dukes genoeg ervaring met bierdrinkers. Zijn zaak werd de thuisbasis voor de brouwerij.

Gorinchem heeft als stad een rijke bierhistorie, maar sinds de jaren dertig werd tot voor kort geen bier meer gebrouwen. Roel Mulder schrijft op de website verlorenbieren.nl: "Nog niet zo heel lang geleden was Gorinchem een echte bierstad: nog tot 1933 is er in Gorinchem bier gebrouwen. Al in de Middeleeuwen zijn er Gorcumse brouwers bekend, die onder andere het bier leverden voor de soldaten die in de Arkelse oorlogen vochten. De bieraccijns was een belangrijke inkomstenbron voor het stadsbestuur. In de zeventiende eeuw waren er maar liefst zo'n 23 verschillende brouwerijen."

Maar in de jaren '30 sloot de laatste brouwerij haar deuren. Dukes blaast de historie weer nieuw leven in. De stadsbrouwerij heeft inmiddels zes verschillende bieren in haar assortiment: een amber, een weizen, een dunkel weizen, blond, tripel en dubbel.

In stadspodium GO vertellen de mannen meer over de historie van Dukes. En natuurlijk zijn de biertjes zelf te proeven. De bierproefavond begint zoals altijd om 21:00 uur, meeproeven van in totaal vijf bieren kost 12,50 euro.


q www.go-leerdam.nl