Vragen bomenkap Leerbroek

leerbroek • Komen er voor de 32 bomen die gekapt worden langs de Raadhuisstraat andere bomen terug? Die vraag stelde VHL Lokaal Zederik maandagavond aan wethouder Maks van Middelkoop. Die komen er, antwoordde de wethouder. "Er staat al een aantal knotwilgen; daarvan planten we er nog meer." Aanleiding voor de kap van de 32 bomen waren klachten van omwonenden. Van Middelkoop legde uit: "Zij waren uit hun voegen gegroeid. Bewoners klaagden over de bladeren in de herfst en het groen worden van tuinmeubilair en tegels." Boomexperts gaven aan dat snoeien de dood voor de bomen zou betekenen. Vandaar dat het Zederikse gemeentebestuur besloot over te gaan tot kappen. "Formeel is er geen plicht tot herplanten. In overleg met omwonenden is ervoor gekozen om toch een aantal knotwilgen daar te plaatsen."


Restafvalkliko gaat verdwijnen

regio • De kliko voor restafval is vanaf 2019 niet meer nodig. De inwoners van onder andere Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal moeten dan hun restafval veelal zelf in een ondergrondse container gooien. Het bestuur van afvalstoffenverwijderaar Avri, dat bestaat uit de wethouders van de tien Avri-gemeenten, heeft daar donderdag mee ingestemd. De gemeente Tiel en West Maas en Waal stemden tegen en krijgen maatwerk waar dat mogelijk is. De grijze kliko gaat dus in de dorpskernen uit het straatbeeld verdwijnen en daar komt een container voor plastic verpakkingen en drankkartons voor terug. Inwoners in de buitengebieden mogen de grijze container voor restafval houden, maar kunnen er ook voor kiezen om hun restafval naar een ondergrondse container te brengen. De maandelijkse huis-aan-huisinzameling van papier en de tweewekelijkse inzameling van gft-afval blijven onveranderd. Voor de bewoners van hoogbouw blijft de inzameling van plastic verpakkingen en drankkartons met de bekende zakken gehandhaafd, die worden in de toekomst wekelijks opgehaald. "Avri houdt bij de uitvoering van het nieuwe beleid rekening met ouderen en mindervalide inwoners", meldt de organisatie. "Bijvoorbeeld door het inzetten van afvalcoaches, die deze inwoners als dat nodig is, helpen met het wegbrengen van afval."


Losgebroken koeien in Lexmond

lexmond • Zeven koeien wisten in de nacht van donderdag op vrijdag in Lexmond de vrijheid te veroveren. Toen de politie na een melding over loslopende dieren ter plaatse gingen, bleek het om zeven koeien te gaan. "Na een flinke wandeling hebben zij voor vannacht een weiland met vers gras weten te bemachtigen", meldt de poltie op Instagram. "Wij gaan op zoek naar de eigenaar."