Digitale vaardigheden en oplaadpalen

leerdam • Het college van gemeente Leerdam gaat een plan van aanpak maken om de digitale geletterdheid van de inwoners te verbeteren.

VVD-voorman André van der Leest liet tijdens de begrotingsbehandeling van vorige week weten dat de Leerdammers op dit gebied ondersteund moeten worden. "De hele maatschappij digitaliseert en het is zaak dat zowel bedrijven als burgers daarin mee kunnen gaan." Vandaar dat hij speciale aandacht vroeg voor de 'deskundigheidsbevordering van Leerdammers op het gebied van digitale geletterdheid'. Hij diende een motie in, waarin B&W werden gevraagd hiervoor zo spoedig mogelijk een plan van aanpak te maken voor inwoners die dat nodig hebben en dat op prijs stellen. En als het aan Van der Leest ligt, worden de inwoners van Vianen en Zederik daar ook bij betrokken. Wethouder Bart Bruggeman nam de motie over. "Maar we doen nu ook al heel wat. In het onderwijs wordt al veel gebruik gemaakt van computers", aldus de wethouder. Van der Leest: "Het initiatief gaat nu vaak uit van bedrijven. Wat wij vragen is wat anders dan het onderwijs biedt." De meerderheid van de raad ging akkoord met de motie. Alleen VHL Lokaal was tegen.

Oplaadpunten

In diezelfde vergadering werd bekend dat Leerdam op korte termijn drie oplaadpunten voor elektrische auto's krijgt. CU-voorman Harry Wolting wees erop dat het aantal elektrische auto's en fietsen snel in aantal toeneemt en de beschikbaarheid van openbare oplaadpunten voor auto's en fietsen daarom van groot belang is. Vandaar dat hij een motie indiende met het verzoek om op korte termijn die oplaadpunten te realiseren. Wolting werd op zijn wenken bediend: de oplaadpalen voor auto's zijn in aantocht. "De contracten zijn al gesloten, voorlopig komen er drie", aldus wethouder Teus Meijdam. Hij beloofde ook te gaan kijken naar oplaadpalen voor fietsers. Wolting was blij met de boodschap van de wethouder. "Al zijn drie oplaadpunten eigenlijk nog te weinig. En die voorzieningen voor fietsers horen er echt bij als we een toeristische trekpleister willen worden." Maar de CU-voorman was zo tevreden gesteld dat hij zijn motie introk.