Overgang Broekgraaf toch eerder aangelegd

leerdam • Als het aan B&W van Leerdam ligt, wordt de spoorwegovergang in de nieuwe wijk Broekgraaf eerder aangelegd dan gepland. Donderdag (morgen) buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.

Als de raad groen licht geeft, zou de nieuwe overgang rond 2021 worden gerealiseerd. Dat is twee jaar eerder dan aanvankelijk werd gepland. De raad drong al eerder aan op een mogelijk vervroegde aanleg van de spoorwegovergang. Ondermeer omdat de zuidelijke ontsluiting van Broekgraaf er voor zorgt dat de verkeersdruk op de Tiendweg fors toeneemt. Omwonenden spraken hier hun zorgen over uit. Mei vorig jaar kwam het onderwerp opnieuw ter sprake. Toen nam de raad een amendement aan, waarin werd uitgesproken dat er nog geen beslissing zou worden genomen over de aanleg van een nieuwe – gelijkvloerse – aansluiting van de Broekgraaf op de Parallelweg, maar dat er vast wél begonnen werd met de ambtelijke voorbereiding daarvan.

Deze week stelt het college voor om nu te besluiten tot de vervroegde aanleg van de overgang. Directe aanleiding is het bouwtempo en de woningverkoop in Broekgraaf. Dat ligt aanzienlijk hoger dan werd verwacht. "De crisis is voorbij en dat heeft tot gevolg dat er veel vraag is naar nieuwe woningen", legt het college uit. Met een bouwtempo van pakweg negentig woningen per jaar staan er rond het jaar 2021 zo'n 650 woningen in de nieuwe wijk. Dat zorgt ervoor dat zo'n 12.000 tot 13.000 motorvoertuigen per etmaal gebruik maken van de Tiendweg. Daarmee zit de weg aan haar maximale belasting en moet tegen die tijd de noordelijke ontsluitingsweg – de spoorwegovergang naar de Parallelweg – beschikbaar zijn. Bijkomend voordeel van de aanleg van de overgang is dat ook de bereikbaarheid van het 'project' Leerdam Sport – sportcomplex, brede school en woningbouw – wordt verbeterd.

Omdat de gemeente niet alle benodigde grond in eigendom heeft, is er een reële kans dat er een onteigeningsprocedure moet worden gevoerd. Dit kost anderhalf tot twee jaar, zodat het besluit voor een versnelde aanleg van de overgang nu al genomen moet worden. De verwachting is dat het project ongeveer twee miljoen euro gaat kosten: 1,3 miljoen voor de uitvoering van de overgang en zeven ton voor de voorbereidingskosten, waaronder de aankoop van de grond.

André Bijl