• Veel mensen zijn gehecht aan koken op gas.
• Veel mensen zijn gehecht aan koken op gas. Foto: 123RF.com

Van het gas af is helemaal niet erg

leerdam • Gasloos bouwen heeft de toekomst, maar zowel de bouw- en vastgoedsector als de consument heeft nog last van koudwatervrees.

Daarom organiseert duurzaamheidsorganisatie Blauwzaam op woensdag 29 november een kennissessie voor ondernemers in Leerdam. Alle plekken zijn volgeboekt, dus belangstelling voor het onderwerp is er zeker.

Doel van de bijeenkomst is om kennis te delen en deelnemers te inspireren over gasloos bouwen. De benodigde technieken zijn allang beschikbaar, maar niet breed bekend. "Door nieuwe kennis en relaties kunnen de deelnemers handen en voeten geven aan gasloos ontwerpen, ontwikkelen en bouwen", zegt Rolia Wiggelinkhuijsen van Blauwzaam.

Zij hoopt dat ondernemers gasloos bouwen gaan zien als kans. "In de nabije toekomst is er sowieso geen keus meer. Ook hier in de regio gaat gasloos gebouwd worden."

Traditioneel

Als bijvoorbeeld aannemers meer grip krijgen op de materie, kunnen zij inwoners vervolgens op de juiste manier voorlichten. "Door veel installateurs wordt het nog weinig gepromoot en wordt er samen met klanten uitgeweken naar traditionele, vertrouwde concepten op basis van gas. Ook worden de hogere investeringskosten als nadeel genoemd, maar er wordt dan niet gekeken naar de terugverdiensten op de langere termijn."

Bij consumenten moet ook nog een mentale knop om. Wiggelinkhuijsen: "Mensen zijn gewend om met gas te koken en vinden het vervelend als dat niet meer kan. Ze denken ook dat elektrisch koken duur is. Bij de verwarming kunnen ze zich nauwelijks een andere voorstelling maken dan een CV op gas."

Wethouder en ondernemers

Tijdens de bijeenkomst vertelt wethouder Maks van Middelkoop van de gemeente Zederik over de nieuwbouwwijk De Weide in Meerkerk, waar duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt is. Ronald Schilt heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied van duurzame technieken en het 'organiseren van de wil' om die toe te passen. Stout/Herkon, De Jong Zeeuw Architecten en Bongers Architecten delen hun ervaringen. Gemeenten in de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard én Energitie (Energiezuinig wonen in Rivierenland) maken deze bijeenkomst mede mogelijk.

Bovenliggend doel van de kennissessie is om het belang van de energietransitie maar weer eens te benadrukken.

"We weten dat het anders moet. Dat aardbevingen in Groningen moeten stoppen, dat we niet afhankelijk kunnen blijven van fossiele bronnen en dat de CO2-uitstoot drastisch omlaag moet."


q www.blauwzaam.nl

Janneke Boogaard