woensdag 15 november

Lezing over Vuren en Herwijnen
19:30, Beesd, Het Klokhuis. Historische Kring West-Betuwe heeft Gerrit Sterrenburg en Jaap de Kock uit respectievelijk Vuren en Herwijnen uitgenodigd om een lezing te geven over hun woonplaatsen. Thema van de avond is 'Geen heden zonder verleden'. De lezing is een vervolg op een eerder georganiseerde voorjaarsexcursie naar Asperen, Historische Kring West-Betuwe hoopt zo mensen meer te leren over de dorpen in de toekomstige fusiegemeente. Sterrenberg en De Kock hebben voor de avond een powerpointpresentatie voorbereid. De avond begint om 20:00 uur in Het Klokhuis in Beesd, de deuren staan open vanaf 19:30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

donderdag 16 november

Over natuurlijke landbouw
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuurboer Louis Dolmans geeft een lezing over natuurlijke landbouw. Dolmans is voorzitter van Doornik Natuurakkers, deze stichting combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Dolmans komt vertellen over hoe hij met natuurlijke landbouw de kost verdient en waarom hij gelooft dat het de toekomst heeft. De aanvang is 20:00 uur.

vrijdag 17 november

Over de reformatie
19:30, Leerdam, De Kandelaar. Kerk aan de Linge organiseert een informatieavond met als thema 'Over één geloof en 500 jaar verdeeldheid'. Luther mag dan de naam hebben, hij was niet de eerste en zeker niet de enige die de kerk wilde hervormen. Aanvang is 19:30 uur.

GO: 'Moonlight'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de film 'Moonlight' te zien. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. De filmavond begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren kan via de website. www.go-leerdam.nl

LingeFilm: 'Una mujer gantástica'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont een serie Latijns-Amerikaanse films en begint met 'Una mujer gantástica'. Marina, transseksueel en werkzaam in een nachtclub, is gelukkig tot haar vriend Orlando plotseling overlijdt. Dan wordt ze geconfonteerd met een storm aan vooroordelen en haat. Een storm die elk normaal afscheid onmogelijk maakt. Ze vecht echter terug voor het recht om zichzelf te kunnen zijn. De film is een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht, gemaakt door de Chileense regisseur Sebastián Lelio. www.lingefilm.nl

zaterdag 18 november

Sinterklaasintocht in Asperen
13:00, Asperen, dorpshuis EMM. Sinterklaas en zijn Pieten arriveren in Asperen. Ouders en kinderen kunnen zich vanaf 13:00 uur verzamelen bij het dorpshuis, vervolgens vertrekken de aanwezigen zingend en springend naar de Waterpoort. Daar komt de goedheiligman met zijn gevolg rond 13:30 uur aan. Burgemeester Loes van Ruijven verwelkomt de sint. Bij de Waterpoort heeft Sinterklaas de tijd om de kinderen een handje te geven, op de foto te gaan of de kinderen een liedje te zingen. De Pieten hebben de zakken weer gevuld met pepernoten en willen ook graag met alle kinderen op de foto. Het dorpshuis is ook open vanaf 13:30 uur en zodra er voldoende mensen aanwezig zijn draait het rad van avontuur. Sinterklaas wordt rond 14:00 uur in het dorpshuis verwacht. Ook daar heeft Sinterklaas alle tijd om met de vele kinderen op de foto te gaan, een liedje met ze te zingen of misschien wel het verlanglijstje in ontvangst te nemen. Ook dit jaar zijn er weer veel leuke dingen te doen in het dorpshuis voor de kinderen. Ze kunnen zich laten schminken en ook is er een verkleedwedstrijd. De intocht in Asperen wordt sinds jaar en dag georganiseerd door kleindierenvereniging Nieuw Leven uit Asperen. De afgelopen jaren wordt het bestuur van de vereniging ondersteund door een sinterklaascomité. Sinterklaas komt ook graag bij de kinderen thuis. Meer informatie is te verkrijgen via info@nieuwlevenasperen.nl.

Sinterklaasintocht in Vuren
13:00, Vuren, dorpsplein. Sinterklaas komt aan in Vuren, hij laat dit jaar zijn stoomboot in de haven liggen en verwelkomt de kinderen in Vuren graag op het dorpsplein om 13:00 uur. Muziekvereniging Harp en Luit zorgt voor bijpassende muziek. Na zijn aankomst is er voor alle kinderen die in Vuren wonen (of waarvan één ouder in Vuren woont) of op school zitten, vanaf 2 jaar tot en met groep 6 van de basisschool een gezellige middag met Sinterklaas in De Koels. Voor kinderen die niet op de peuteropvang of school in Vuren zitten maar wel in Vuren wonen, zijn er toegangsbewijzen verkrijgbaar bij Ella van Horsen op Mildijk 109 in Vuren.

Sinterklaasintocht in Beesd
14:30, Beesd, Havendijk. De goedheiligman komt om 14:30 uur aan de Havendijk in Beesd. De Ondernemersvereniging Beesd (OVB) heet Sinterklaas en zijn gevolg welkom. Vervolgens loopt de sint – begeleid door muziek – via de Havendijk, Middenstraat, Dorpsplein, Schoolstraat naar het Singelplein. Als Sinterklaas en zijn Pieten op het Singelplein zijn gearriveerd opent Het Klokhuis haar deuren, dit is naar verwachting rond 15:15 uur (behalve bij regen, dan is het multifunctionele centrum eerder open). Sinterklaas frist zich dan even op, het programma in Het Klokhuis start om 15:45 uur. Dan vindt ook de uitreiking van de kleur- en kleedwedstrijd plaats. Volg voor het laatste nieuws ook de Facebook-pagina over de sinterklaasintocht in Beesd. facebook.com/ondernemersverenigingbeesd.

Afterparty
15:00-16:00, Leerdam, HEMA. HEMA Leerdam organiseert een afterparty op de dag van de intocht in Leerdam op zaterdag 18 november. Tussen 15:00 en 16:00 uur staat er voor alle kinderen - maar ook volwassenen - een gratis kop warme chocolademelk klaar aan de Kerkstraat.

Countryavond
19:30, Leerdam, P.M. van Gentstraat 20. De countryband New Line Up geeft een try-outconcert in het wijkcentrum van wijkvereniging West-End. De entree is helemaal gratis. De zaal is open vanaf 19:30 uur, aanvang is 20:00 uur.

Zangavond met Gideon
19:30, Nieuwland. Zang- en muziekgroep Gideon verzorgt samen met Stichting Dorpshuis Brandpunt de derde jaarlijkse Bemoedigingszangavond in verenigingsgebouw Brandpunt. Naast zang door Gideon is er ruimte voor samenzang. De zaal in Brandpunt gaat open om 19.00 uur en de toegang is vrij. Er is wel een inzameling om mensen, van wie de namen door de aanwezigen kunnen worden ingediend, met een attentie en een cd van Gideon te bemoedigen.Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een drankje. Iedereen is welkom. Een ruime voorraad cd's van Gideon is aanwezig. Voor meer informatie: www.zanggroepgideon.nl of c.j.barten@hccnet.nl.

LingeFilm: 'Aquarius'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm gaat verder met het vertonen van Latijns-Amerikaanse films, deze avond staat 'Aquarius' op het programma. Het prachtige appartement van de 65-jarige Clara (Sonia Braga) wordt bedreigd door een ambitieuze projectontwikkelaar. Met haar trots, intelligentie, onafhankelijkheid en appetijt voor seks is Clara een strijdbare, tijdloze geest die niet zwicht voor het grote geld en al helemaal niet voor de druk die op alle manieren wordt opgevoerd. Aquarius is een uitdagende, zinderende film over menselijke- en maatschappelijke verhoudingen, waaraan niets geijkt of voorspelbaar is. Winnaar van talloze prijzen, onder meer voor de formidabele hoofdrolspeelster.

GO: Aron Elstak
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de voorstelling 'Kijkt u even mee?' van Aron Elstak te zien. De avond begint om 20:30 uur, entree is vijftien euro. Reserveren kan via de website. www.go-leerdam.nl

zondag 19 november

Flamencogitarist
14:00-17:00, Acquoy, KunstFort Asperen. Flamencogitarist Kambiz Afshari treedt tussen 14:00 en 17:00 uur op in de taveerne van KunstFort Asperen. Entree is gratis. Kambiz Afshari studeerde aan het Rotterdams Conservatorium Codarts bij gitaarmeester Paco Peña. Om zich verder in de flamenco te verdiepen maakte hij meerdere reizen naar Andalusië en verbleef hij daar langere tijd. Tijdens en na zijn studie deed hij artistiek onderzoek naar enkele zangvormen in flamenco, hij componeerde en arrangeerde flamencomuziek voor strijkersensembles en voor koor en hij maakte vele transcripties van flamencomuziek. Kambiz speelt niet alleen, hij geeft ook lezingen en colleges over flamenco. Als flamencogitarist is hij zowel actief als solist als begeleider van dans en zang.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Finale van het concertjaar 2017 van Riverenland Klassiek. Toptalent uit heel Europa. Met Paolo Gorrini (piano) en Marco Danesi (klarinet) uit Italië, Maria Hämäläinen (piano) uit Finland en het pianoduo Alexandra en Martin Kaptein. Na de prijsuitreiking een tweede optreden van de winnaars en een 'meet the artists'. Entree: tien euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

maandag 20 november

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open, iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of een praatje.

dinsdag 21 november

Over iconen
10:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Bij Inloop Vuren is plaatsgenoot Siemon Venema te gast, hij komt deze morgen vertellen hoe hij ertoe kwam iconen in vele vormen en facetten te schilderen. Over de geschiedenis en het schilderen van iconen als hobby. Tijdens zijn presentatie neemt Venema de aanwezigen mee op zijn reis door het land der iconen. Hij vertelt over de keuze van een onderwerp, de te gebruiken materialen, de verftechnieken en de opbouw van een schilderij. Zijn presentatie wordt opgeluisterd door een groot aantal door hem meegebrachte iconen met ieder een eigen verhaal. Overigens krijgen de aanwezigen ook de kans om zelf de penseel op te pakken om te ontdekken hoe creatief ze zijn. De ochtend begint om 10:00 uur. Toegang is gratis.

Open eettafel Herwijnen
11:45 uur, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 17 november bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

Paranormale avond
19:30, Leerdam, Noorderberg. Paranormale vereniging PASO organiseert weer een paranormale avond, met medewerking van Robert Spoor. De avond begint om 20:00 uur, de deuren gaan open om 19:30 uur.

Over de geheimen van Gorinchem
20:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Roy Grünewald uit Gorinchem houdt voor de historische vereniging De Heerlijkheid Vuren een lezing met als titel 'De geheimen van Gorinchem'. In Gorinchem en omgeving geniet Grünewald bekendheid als stadsomroeper van Gorinchem en oud-directeur van de Nieuwe Doelen. Tevens is hij docent aan verschillende hogescholen en bekend columnist van het Algemeen Dagblad. De avond begint om 20:00 uur in De Koels in Vuren en de toegang is natuurlijk gratis.

woensdag 22 november

Tabletcafe
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Tabletcafé in de Leerdamse bibliotheek voor mensen die hulp nodig hebben bij het gebruiken van hun smartphone of tablet.

Inloopmiddag Seniorweb
14:00-16:00, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een inloopmiddag voor mensen - voornamelijk 40-plussers - die hulp willen bij het gebruiken van hun tablet, computer of smartphone. Er is een breed cursusaanbod, waar mensen deze middag meer informatie over kunnen krijgen. Meer informatie is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl

Voorleespret
14:30-15:00, Beesd, Bibliotheek Beesd. Voorleesmiddag in de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren en aan te schuiven. Toegang is gratis.

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

Over vulkanen
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt beroepsfotograaf en schrijver Johan Elzenga een presentatie over vulkanen. Hij toont verschillende foto's van vulkanen in verschillende landen. De avond vindt plaats in de Burcht van Haeften, aanvang is 20:00 uur. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen vijf euro entree.
www.studiekringhaaften.nl

vrijdag 24 november

Oliebollenactie
09:00, Waardenburg, supermarkt COOP. De hervormde kerk in Waardenburg en Neerijnen houdt vrijdag en zaterdag weer haar jaarlijkse oliebollenactie. De kraam is te vinden bij supermarkt COOP in Waardenburg op vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:30 uur. Vrijwilligers gaan in het buitengebied op zaterdagochtend de deuren langs met de oliebollen, die vier euro per zak kosten (zes stuks). Drie zakken kosten elf euro. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kerkgebouwen.

Open maaltijd
17:15, Leerdam, gereformeerd vrijgemaakte kerk De Hoeksteen. In De Hoeksteen vindt weer een gezamenlijke maaltijd plaats. De activiteit is bedoeld voor mensen die het gezellig vinden om samen met anderen te eten en Leerdammers die graag nieuwe mensen willen ontmoeten. Deelname is gratis. De maaltijd vindt plaats in de zalen van de gereformeerd vrijgemaakte kerk. Er is ruimte voor maximaal 85 mensen, dus opgeven is noodzakelijk. Dit kan door te bellen naar Bettine van Oosterum via 06-20696151 of door een mailtje te sturen naar openmaaltijdleerdam@gkvl.org. De maaltijd begint om 17:45 uur, de zalen zijn open vanaf 17:15 uur.

Chabot en De Jong te gast
20:00, Culemborg, Multatulilaan 6. 'Hoop' is het thema van de zevende literaire avond van schrijfclub Pen & Paper van scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg. Te gast zijn auteurs Bart Chabot en Raoul de Jong. De formule van de literaire avond is sinds 2011 ongewijzigd: een avondvullend programma met bekende auteurs, aanstormend talent en gedreven leerlingen, afgewisseld met muziek. De literatuuravond is voor iedereen toegankelijk. Aanvang is 20:00 uur. Kaarten kosten 3,50 euro en zijn te koop via de onderstaande website.
www.lekenlinge.nl

zaterdag 25 november

Gezusters Bloem
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Toneelvereniging Vol Moed speelt de klucht 'De gezusters Bloem door dik en dun', geschreven voor Rien Bakker. Aanvangstijd is 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur. Entree is vijf euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Meer informatie is ook te vinden op de Facebook-pagina van Vol Moed.
facebook.com/toneelverenigingvolmoed