Dodelijk slachtoffer op A16

herwijnen • Bij een groot ongeval op de A16 is maandagmorgen een 32-jarige man uit Herwijnen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde vlak voor de Van Brienenoordbrug, er klapten onder andere twee vrachtwagens op elkaar. De bijrijder van de achterste vrachtwagen kwam daarbij om het leven. Het ging om een medewerker van firma Boer bv uit Meerkerk. De 53-jarige bestuurder van de vrachtwagencombinatie werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De verkeerspolitie heeft onderzoek gedaan naar de toedracht.


Ook Lingewaalse steun Voedselbank

asperen • ChristenUnie Lingewaal heeft het college van b en w gevraagd zich "tot het maximale in te spannen" om te waarborgen dat de Voedselbank Leerdam ook na de gemeentelijke fusie kan rekenen op een subsidie vanuit de gemeentekas. Deze oproep werd donderdagavond door alle fracties gesteund. Gemeente Lingewaal ondersteunt de Voedselbank nu met een jaarlijkse bijdrage van tweeduizend euro per jaar. Dit bedrag is ook voor 2018 vastgelegd, maar ChristenUnie wilde ook de belofte dat het college zich daarvoor hard willen maken.


Weer stroomstoring door Apache

regio • Tien jaar na de grote stroomstoring in de Bommel- en Tielerwaard heeft een gevechtshelikopter van Defensie weer het elektriciteitsnetwerk platgelegd, maandagavond vloog de Apache bij Zoelmond tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast. Gevolg: pakweg 24.000 mensen in de regio Geldermalsen - onder meer de dorpen Beesd, Gellicum, Deil, Enspijk, Est, Rhenoy en Rumpt - zaten pakweg vier uur zonder stroom. Netbeheerder Liander heeft vanaf middernacht de getroffen huishoudens weer gefaseerd van stroom kunnen voorzien. Mensen die langer dan vier uur zonder elektriciteit hebben gezeten, hebben recht op vergoeding, meldt Liander. De Onderzoeksraad voor Veiligheid reisde maandagavond meteen af naar Zoelmond voor een verkennend onderzoek naar het ongeluk. Tijdens de stroomstoring gingen er geruchten over plunderingen rond op Twitter. Volgens de politie is hier echter geen sprake van, wel zijn er drie inbraken en een autobrand gemeld. Omdat er slechts beperkt telefoonverkeer mogelijk was, sluit de politie niet uit dat er mogelijk later nog meldingen binnen komen. Tien jaar geleden knalde er in de Bommelerwaard ook al een defensiehelikopter tegen een hoogspanningskabel, de storing duurde dagen. Dit kwam toen ook omdat er een nieuwe kabel over de rivier moest worden getrokken. Ruim honderdduizend mensen werden toen getroffen. Pas dit jaar werd er een schikking getroffen tussen de getroffen gemeenten en Defensie.