Plafond Julianaschool Leerdam deels gestut

leerdam • Een klein stukje van het plafond van de Julianaschool aan de Emmalaan in Leerdam is vanwege de veiligheid gestut. Dat maakte wethouder Bart Bruggeman donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.

De gemeente heeft Leerdamse gebouwen laten onderzoeken nadat in mei van dit jaar de parkeergarage van Eindhoven Airport instortte. "Daarna werden in heel het land vloeren van gebouwen gecontroleerd die in dezelfde periode zijn gebouwd", vertelde de wethouder donderdag. Dat leidde landelijk tot de sluiting van meerdere gebouwen, zoals een afdeling van hogeschool Windesheim in Zwolle. Ook in Leerdam werden gebouwen bekeken. Zo ook de Julianaschool die in 2011 werd gerealiseerd. Dat gebouw is weliswaar neergezet onder verantwoordelijkheid van het schoolbestuur en woningcorporatie Kleurrijk Wonen – vanwege de bouw van woningen boven de school - maar de gemeente voelt zich wel verantwoordelijk voor de veiligheid, benadrukte de wethouder. Tijdens het onderzoek is gebleken dat bij de entree van de school een ruimte verdacht is. "Dat deel wordt vanavond nog gestempeld, dat is gestut. Daarna volgt nader onderzoek waardoor er definitief duidelijkheid komt over de staat van de vloer. Is de vloer veilig, dan is er niets aan de hand en in het andere gevoel wordt-ie vernieuwd. In de tussentijd biedt de aannemer honderd procent garantie dat de school door deze ingreep veilig is", aldus Bruggeman donderdag.

Risico's uitsluiten

Schooldirecteur Caroline van Reenen wachtte dinsdag (gisteren) nog steeds op de uitkomst van de berekeningen. "Alle lokalen en ook de bovenliggende woningen zijn honderd procent veilig. Het enige onzekere stukje is het plafond bij de hoofdingang, daarboven ligt een terras. Om alle risico's uit te sluiten, is dat gedeelte gestut. We verwachten de uitslag van het onderzoek nu snel te krijgen. Hopelijk is alles in orde en is dit loos alarm. In dat geval hoeft alleen het plafond gerepareerd te worden." De lessen gaan intussen gewoon door. "Er is geen onrust, we hebben een informatiebrief naar de ouders gestuurd en die zijn alleen maar blij dat we zo zorgvuldig met de zaak zijn omgegaan." In Leerdam werd ook het Heerenlanden College gecontroleerd. Daar werd de vloer veilig bevonden. Ook al omdat in dat gebouw een ander soort vloer is gelegd.

André Bijl